Att baka tillsammans på flera språk ger färdigheter för livet
Kombis klubb ”Vi bakar tillsammans” för 10–14 åringar inleds idag i Sarlinska skolan. Barnen samlas i undervisningsköket mellan klockan 15.15 och 18.00. Nu när klockan är fem skiner de flesta ytor redan rena, och det doftar underbart av nybakt. Pargasflickorna Jessica Martikainen och Maya Sundström, båda 10 år, och Linnéa Abrahamsson, 13 år, berättar att recepten idag var ganska enkla. På bänken framför sig har de roliga snögubbsbröd med morot, ljusa mockarutor och pizzapinnar som de snart ska få smaka på. Framför allt ser de fram emot att få smaka på mockarutorna. Recepten, och det som blir över av bakverken, får de ta med sig hem.
– Jag tycker det är roligt att baka säger Sundström, och får medhåll av de andra i gruppen.
– Min pappa är kock och mamma bakar mycket, berättar Martikainen som säger att hon lär sig nya saker snabbt.
De har alla tidigare deltagit i Kombis matlagningsklubbar för barn och de är vana vid köket och redskapen, bland annat knivar och skalare. Abrahamsson har lärt sig att hacka lök på kursen, och Martikainen säger att hon lärt sig använda spisen och ugnen på egen hand.
Finns en plats kvar i bakningsklubben
Klubben leds av Piia Helenius som har lett matlagnings- och bakningsklubbar sedan 2009 vid sidan av arbetet som företagare och köksmästare i Villa Apollo. Hon berättar att det ännu finns en plats kvar i bakningsklubben, men att klubbarna, både i matlagning och bakning, i allmänhet blir fullbokade med en gång. Helenius byter smidigt språk, beroende på om barnet hellre talar finska eller svenska.
– Här gör vi allt från grunden. Barnen får smaka på olika ingredienser, dofta på olika kryddor och lära sig att vara kreativa, berättar Helenius.
Hon nämner som ett exempel recepten på semlor och bullar som inte innehåller exakta mått på hur mycket mjöl degen ska innehålla, eftersom barnens själva ska få in känslan för hur en bra deg ska kännas.
– Handen och ögat ska samarbeta, säger Helenius som kartlägger barnens grundkunskaper vid det första kurstillfället.
– Barnens förhandskunskaper varierar väldigt mycket, och man ser att en del är vana att laga mat och baka hemma medan andra inte har lärt sig något hemma. Här jobbar vi i små grupper och gör också det som inte är så roligt, det vill säga barnen städer undan efteråt, sätter igång diskmaskinerna, torkar borden och lyfter upp stolarna.
Helenius berättar att barnen idag fått ge önskemål om vad de vill baka under våren, men att de också ska tillverka säsongsbakverk, som till exempel runebergstårtor, fastlagsbullar och karelska piroger.
Mer än bara bakning och matlagning
Från Maria Axos familj har tio barn gått i Helenius baknings- och matlagningsklubbar, och hon säger att dessa klubbar är så mycket mer än bara bakning och matlagning.
– Det är en hobby som gett dem färdigheter för livet, till exempel vet de bättre hur de får ekonomin att gå ihop när de som studerande kockar i sina studiebostäder och hur de gör sund, god och hälsosam mat förmånligt.
Hon säger att barnen lärt sig om närodlat, varifrån råvarorna härstammar och mycket annat.
– De samarbetar fint och det som är en extra krydda i och med Kombi är att deltagarna är både från den svenska och den finska skolan. Det senaste året har det dessutom talats engelska i klubben när det också finns en deltagare från Ukraina, säger Axo.
Rasmus Karlsson, 11 år, som deltar i klubben för första gången, berättar att han tycker om att baka och laga mat, till exempel sallader som är enkla att laga. Barnen har också fått lämna in önskemål på vad de vill baka under kursen, och Karlsson vill gärna laga muffins.
– Det har varit roligt idag, säger han.
Klubben är slut för idag, och barnen droppar av en efter en under glada hejarop. Nästa vecka ska de få baka salta pajer och, precis som Rasmus Karlsson önskat sig, muffins.
I mars arrangeras också kursen ”Vi kockar tillsammans” för barn i åldern 10–14 år. Mera info på Skärgårdens Kombis hemsidor.
Tuuli Meriläinen