Att inte rösta ger en öppen fullmakt till andra!

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Valet.Maaret Laakso skrev om en viktig sak i PK (13.1.2022). Hon uppmanade alla att rösta i välfärdsområdesvalet. Hon konstaterade att den som inte röstar ger fri beslutanderätt för andra att bestämma om den service som berör en själv.

I valet väljs ett välfärdsområdesfullmäktige med 79 ledamöter och de beslut som där fattas påverkar alla. Besluten rör bl.a. servicenätverket. Regionfullmäktige startar den 1 mars 2022 och börjar bygga upp välfärdsområdets servicehelhet i snabb takt.

Laakso frågade om du som väljare verkligen inte vill påverka de beslut som kommer att fattas om social- och hälsovård eller brand- och räddningstjänsterna i framtiden. Dessa beslut rör bl.a. vem som producerar tjänsterna och var, på vilken nivå o.s.v. Kanske du ändå vill påverka med din röst?

Om någon nu tänker att en röst inte påverkar, så konstaterar jag som Maaret Laakso: ibland har det handlat om små marginaler.

Så även en röst är betydande och värdefull! Om många tänker att min röst inte påverkar, så betyder det en stor mängd öppna fullmakter som getts till dem som röstar!

Tyvärr är det många av dem som inte röstar som mest använder de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna, som nu är i fokus i detta val. Så konstaterar som Maaret Laakso, om du använder offentliga social- och hälsovårdstjänster – rösta!

Röstar du sen på vilken kandidat som helst, så läs eller fråga vad kandidaten tycker om närservice, servicesedlar, utlokalisering, bolagisering, kvalitet och tillgänglighet av tjänster.

Rösta – för med din röst kommer du att påverka på dina egna framtida tjänster!

Mikaela Luoma

Kandidat i välfärdsområdesvalet

SDP