Björnrundan på nytt

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det som lockar mest är nog blåstjärten, en liten tätting med blåsvart översida och klarblå stjärt. En roströd teckning på sidan nedanför vingkanten kontrasterar fint mot det blå. Blåstjärthanarna sjunger under hela juni, vilket gör det lättare att hitta dem.

Blåstjärtens utbredningsområde sträcker sig från Kuusamo över hela Sibirien till Kamtjatka och ända till Japan. Häckningsområdet i Kuusamo är en isolerad ö, sådana brukar skapas av kolonisatörer när en art expanderar.

I Europa är Kuusamo den plats där man lättast hittar blåstjärt. Det gör att fågelskådare, framför allt från England, vallfärdar dit. Säkrast hittar man blåstjärt nära Ruka, runt Valtavaara.

I östra ändan av Valtavaara har man gjort en 1,8 km lång naturstig, ”Sinipyrstön pyrähdys” (Blåstjärtsruschen), i granskog där blåstjärt häckar. Man kommer ända fram till naturstigens början med bil! En annan häckplats finns på Ahmavaara, söder om Valtavaara. En tripp dit fram och tillbaka från Ruka blir ca 10 km.

Vårperioden i Kuusamo är rik på sällsynta växter. Vid Oulanka campingområde börjar en 5 km lång naturstig som gör en sväng bort mot sjön Rytilampi. Redan då man går två kilometer längs stigen, har man möjlighet att hitta rikliga bestånd av två sällsynta orkidéer, som dessutom är mycket färggranna och stiliga. Nornan växer i skuggig granskog, men också längs med torrare stigar.

Den blir 10-20 cm hög. Den ensamma blomman och blomskaftet är skära. I markytan har den ett endaste blad, som är purpurrött undertill. Nornan blommar i maj-juni.

Den andra orkidén man hittar på Rytilampi naturstig är guckusko. Guckusko finns förutom i Kuusamo, också inom triangeln Torneå-Pello-Rovaniemi och närmast oss på Åland. Guckuskon blir upp till en halv meter hög. Blommorna är stora, 6-9 cm breda, mörkt purpurröda med en stor gul läpp. Guckuskon växer i lundartad fuktig skog och blommar i juni. Båda orkidéerna är kalkgynnade.

Senare på sommaren, i juli, kan man hitta fjällsippa vid Kiutaköngäs forsområde.

Den som är intresserad av extremsport kan delta i Karhunkierros ultralopp som löps i maj. Man löper hela vandringsleden och ytterligare en liten målgångssträcka så hela loppet blir 83 km långt.

I år var segertiden i herrklassen 8 timmar 19 minuter och i damklassen 10 timmar 31 minuter. Vi vandrade samma sträcka på ungefär 35 timmar fördelat på fem dagar.

Nej, jag tänker inte delta i ultraloppet, men jag är ganska säker på att jag ännu söker mig till Björnrundan för att få se en blåstjärt och hitta både norna och guckusko!

Kari Penttinen Biolog, f.d. rektor för Fiskeriskolan