Brava satsar på en extra trygg skolstart – ”Vi är där för elevernas skull”

Publicerad:

På måndagen inleds det nya läsåret i Pargas och många gulnäbbar rör sig i trafiken. Brava lärcenters trafiksäkerhetsgrupp uppmanar till försiktighet.

– När skolan börjar brukar räddningsväsendet och jag vara på plats, säger Stefan Illman som ansvarar för gatu-och trafiksäkerheten i Pargas stad och håller i trådarna för Bravas trafiksäkerhetsgrupp.

Nu när området är klart byggt, PIUG bygget är klart och Axxell också flyttar in så har trafikarrangemangen ändrat.

Nya farthinder

I år har man satsat extra mycket på att det ska bli en bra och trygg start på den första skoldagen för alla elever. På Skolgatan har monterats ytterligare tre rader med farthinder och i år kommer det också att finnas mera vuxna på plats som övervakar att trafiken löper smidigt och tryggt.

– Folk går kors och tvärs över vägarna, trots att vi nog försöker kommunicera ut hur man ska röra sig vid området kring Skolgatan.

Illman påpekar hur viktigt det är att de som kör sina barn till skolan lämnar av dem vid de anvisade platserna för elevtransport, och inte på övriga ställen. Bravas trafiksäkerhetsgrupp träffades i början av augusti för att gå igenom behövliga åtgärder för den första skoldagen.

– Vi kommer att hålla kvar fartbegränsningen på 20 kilometer i timmen, trots att området inte längre är en byggarbetsplats.

Totalt 268 parkeringsplatser

Vidare har man utarbetat en karta över parkeringsplatserna och Illman upplyser om att det finns 268 parkeringsplatser, så alla borde hitta en plats att parkera sitt fordon på. Kartan distribueras till alla lärare, elever och föräldrar via Wilma med direktiv hur trafikarrangemangen sköts.

Med i Bravas trafiksäkerhetsgrupp är också föräldraföreningarnas ordförande Pia Roos-Mattjus och Riitta Virtanen. De vill hjälpa till så att det blir en säker skolstart och stöder såväl elever som lärare.

– Vi vill göra annat än bara baka mockarutor, säger Virtanen som kommer att vara med och hjälpa till på måndag morgon.

Vill ha feedback

Roos-Mattjus instämmer och lyfter fram att man också hjälper med att få ut informationen om trafikarrangemangen och att man gärna tar emot feedback av föräldrarna hur arrangemangen har förlöpt. Senare i höst har man i planerna att ordna en trafiksäkerhetstemadag i Brava.

– Vi är där för elevernas skull, säger Illman och påminner om att extra försiktighet i trafiken bör vidtas de närmaste veckorna.

Malin Johansson