Det är en rättighet att rösta

Leena Lehtonen
Leena Lehtonen
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I skrivande stund pågår ännu förtidsröstningen. Sista dagen att förtidsrösta var i tisdags och valdagen är ju inkommande söndag 19 april. Det finns flera orsaker att förtidsrösta: man kan vara förhindrad på grund av jobbet, man är bortrest, man vill åka till stugan eller ut med båten och så vidare. Det finns också de som absolut vill rösta på själva valdagen, och bra så, alla har vi ju rätt att rösta när det passar oss.

Men om man bor utomlands är det inte alltid så enkelt att ge sin röst i finländska val, speciellt om vallokalen ligger långt borta. Därför har de som är bosatta utomlands önskat sig möjlighet att rösta elektroniskt.

Våren kan vara nyckfull med varierande väder. Hur månne det är nu med väljarnas beteende: kommer man att rösta på ett sedan gammalt bekant parti och dito kandidat? Påverkar det rätt så dåliga betyget som tidigare riksdagen fått? Har vår ”egen” kandidat agerat enligt våra önskemål eller har han eller hon till och med varit en större eller mindre besvikelse?

Det är inte alltid lätt ha hitta en lämplig kandidat. Jag avundas absolut inte ungdomar som är förstagångsväljare. Men å andra finns det många ungdomar som är intresserade av samhällsfrågor och politik och har en klar bild av både partiet och kandidaten som de kommer att rösta på.

Att rösta i val kan kallas vår medborgerliga skyldighet. Det är vår medborgerliga rätt och vi har rätt att rösta på den kandidat och det parti vi vill.

Om man är lite osäker på vem man ska rösta på eller helt enkelt lite nyfiken på kandidaterna kan man kolla olika valmaskiner. Av dem finns det nu flera. Förutom de traditionella har olika organisationer egna valmaskiner. I år finns också möjlighet att se var kandidaterna placerar sig på det politiska fyrfältet enligt 26 frågor på Yles valmaskin. Man har använt faktoranalys, en statistisk metod som reder ut bakgrund av olika variabler. På fyrfältet finns vänstern–högern på x-axeln och konservativ–liberal på y-axeln.

Professorn i statskunskap Matti Wiberg vid Åbo universitet anser att fördelningen i politiskt fyrfält fungerar bra. Han menar att det hjälper väljaren att hitta en lämplig kandidat, och speciellt om han eller hon inte ännu har en vedertagen partiståndpunkt.

Ännu under några dagar pågår riksdagsvalkampanjerna och man blir bjuden på soppa, kaffe, kaka och godis. Samtidigt erbjuds tillfälle att fråga kandidaterna om deras åsikter om saker som man kanske själv gått och funderat på.

Förhoppningsvis är vädrets makter gynnsamma på söndagen när man ska ge sig till vallokalen. Om möjligt kan man passa på att samtidigt ta en promenad och kanske gå på kaffe – dagen till ära.