Det bor en liten Martha i oss alla
På lördag arrangerar Pargas Marthaförening den traditionella höstmarknaden i Brankis med efterföljande öppet hus – och välkomnar gladeligen också icke-marthor att bekanta sig med verksamheten.
– Tanken är att det skall bli en heldagsgrej med marthorna, vi inleder med den traditionella marknaden mellan klockan 11 och 13 med försäljning, lotteri och café, berättar Mikaela Vesterlund-Laine som är ordförande för Pargas Marthaförening.
Cafét öppnar i och för sig i själva verket redan halvtimmen innan, det vill säga klockan 10.30.
Höstmarknaden är ett samarbete mellan de svensk- och finskspråkiga marthorna i Pargas.
–På marknaden finns det olika matvaror till salu, bakverk, hantverk och olika saker som helt enkelt hör hösten till. De flesta kretsarna har egna försäljningsbord inne i Brankis, berättar Vesterlund-Laine.
Direkt efter marknaden blir det sedan dags för öppet hus-evenemanget som beräknas räcka ungefär fram till 15.30-tiden. Det stora dragplåstret under eftermiddagen stavas Anita Storm, som fungera som ekologirådgivare för Marthaförbundet. Hennes stationeringsort är Vasa, men nu har man lyckats locka henne till Pargas för att föreläsa om ekologiskt tänkande.
Projektet ”Garderoben” är ett projekt där man tänker i precis de här banorna. Projektet har varit i gång i ett par års tid och siktet är inställt på en mer ekologisk – och kreativ – garderob genom att återanvända gamla plagg och piffa upp existerande plagg.
– Från ungefär klockan 14 framåt kommer hon sedan att berätta om olika former av naturkosmetik med både materialprover, tips och idéer samt en liten frågestund, berättar Vesterlund-Laine.
Eftermiddagen är öppen för vem som helst – martha eller inte – och man kan stanna precis så länge eller så kort som man själv vill.
– Tanken var att vi skulle erbjuda litet mera i och med att man hyr Brankis för hela dagen då man hyr lokalen. I fjol ordnade vi en barnkonsert efter höstmarknaden och nu valde vi att arrangera annat program, säger Vesterlund-Laine som fungerat som ordförande för Pargas Marthaförening sedan förra året.
Hon sticker inte under stol med att man också hoppas kunna nå ut till nya, potentiella medlemmar i och med öppet hus-jippot. Under sommaren har Marthorna synats under större publikevenemang såsom Pargasdagarna och Gamla Malmen kallar.
– Det bästa med marthahobbyn är att det i princip inte kostar någonting och inte kräver några förhandskunskaper. Däremot lär man sig en massa och får ett hälsosamt stöd. Det finns marthakretsar av allade slag – och om man inte hittar en lämplig krets kan man dessutom starta en själv, säger Vesterlund-Laine.
Marthorna har lyckats avundsvärt bra med det som få liknande organisationer lyckats med – att hitta en ny, ung publik vid sidan om de redan tidigare invigda – och hålla sig trendiga som få. Ungmarthorna bloggar, syns i sociala medier och är framme i mångt och mycket. Martha är faktiskt i tiden, som de själv också säger.
– Det finns egentligen inga riktlinjer för vad som måste göras i en marthakrets, utan man kan med fria händer göra upp ett verksamhetsprogram som passar just den egna kretsen. Hem, hälsa och ekologiskt tänk är de starkaste värderingarna i dagsläget.
Ofta blir det så att kretsarna fokuserar på verksamhet som ligger nära medlemmarna just då – till exempel har en krets nyligen sytt tygblöjor i och med att flera av medlemmarna hade barn i den åldern.
– Jag kommer också själv att vara på plats under både marknaden och öppet hus, så det är fritt fram att komma och rycka mig i ärmen och ställa frågor om det är något man undrar över, säger Vesterlund-Laine.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi