Det långa nuet tjuvstartar Arkipelag-veckan

Erilainen kokemus. Janne Lindgård (vas.) on järjestänyt useita ambient-iltoja Luolassa, mutta Vanha kunnantupa on tilana uusi tuttavuus. Keskellä Musiikkiopisto Arkipelagin rehtori Ilari Hongisto ja oikealla Stella Tiisala. Kuva: Mikael Heinrichs
Annorlunda upplevelse. Janne Lindgård (t.v.) har ordnat flera ambientkvällar i Grottan, men nu för första gången i Gamla kommunalstugan tillsammans med Arkipelags Ilari Hongisto och Stella Tiisala. Foto: Mikael Heinrichs
Publicerad:

Ambient-evenemanget kombinerar ljud och ljus på ett nytt ställe. Under veckan ordnas en hel del gratiskonserter på olika håll i staden.

Janne Lindgård har samarbetat med Stella Tiisala och Musikinstitutet Arkipelags rektor Ilari Hongisto kring ambient-evenemanget Det långa nuet som äger rum i Gamla kommunalstugan på fredag och lördag mellan klockan 10–22. Lindgård har tidigare ordnat ambient-evenemang i befolkningsskyddet Grottan, men nu är det ett nytt ställe och ett nytt koncept som gäller.

Musik i mars

  • En månadslång helhet administrerad av Pargas stads kulturenhet som kombinerar olika musikevenemang under ett gemensamt paraply.
  • Konserter och evenemang ordnas i alla kommundelar.
  • Arkipelag-veckan landar mitt i mars månad.
  • Helheten avrundas den 31 mars med Kirsi Poutanens fado-konsert i Manegen samt Bruce Almightys spelning på Harry’s Pub.

Publiken kan komma och gå som den vill under de totalt 24 timmarna som evenemanget varar under två dagar, men man har också två programpunkter som faktiskt är bundna till klockan. Båda kvällarna klockan 18 blir det skilt program. På fredag är det en timmeslång konsert som står i tur och på lördag blir det workshop under Arja Kastinens ledning, där deltagarna själva får skapa sin egen ljudvärld.

– Här kommer att finnas olika installationer som hö till temat och bidrar med att skapa stämning. Tanken är att man helt fritt kan bekanta sig med ljudvärlden och den visuella biten som är ständigt närvarande. Fredagens konsert där Ilari Hongisto, Arja Kastinen samt Aino-tytöt, iBand och Elis Hakola bidrar med inslag (till en del inspelade) är ingen traditionell konsert, utan närmast en del av den större helheten, beskriver Lindgård.

– Kulturchefen Fia Isaksson bad oss öppna upp begreppet ambient för en bredare publik i ett mer lättsmält format och på den vägen är vi. Helheten sträcker sig över tre olika rum med sin egen prägel och tema, berättar Tiisala.

Ambient-evenemanget skulle inte vara värt sitt namn om inte Brian Eno skulle vara med på ett hörn. Det är han också nu i form av en liten utställningsdel som man kan ta del av i samband med evenemanget.

Arkipelag-rektorn Ilari Hongisto är själv en vän av ambient-musik och var inte särskilt svårövertalad då det blev tal om att uppträda – dock i form av en inspelning.

– Jag tycker det är en riktigt stor grej att staden faktiskt är intresserad av att delta aktivt i ett sådant här projekt. Vi får chansen att erbjuda våra elever nya infallsvinklar till konst, eftersom det här är något helt annat än vi som läroanstalt kan erbjuda, säger Hongisto.

Han hoppas också att musikinstitutets lärare och elever har möjlighet att ta del av evenemanget, som han medger kan vara en riktig djupdykning in i det okända för många.

– Men just sådan tycker jag att den grundläggande konstundervisningen ska vara, man kombinerar friskt olika konstformer, säger Hongisto.

Kombinerar gör också Arja Kastinen, som tillsammans med folkmusikgruppen Aino-tytöt från Nådendal kombinerar kantelemusik med varierande ljudlandskap och kombinerar akustisk och levande musik med elektroniska ljud från band.

Hongistos verk ”Soiva kivi” representerar i sin tur ett ”dött” ljud. Han har skapat ett cirka 20 minuter långt verk genom att spela in ljud från klockarstenen på Nötö och sedan bearbeta dem elektroniskt. Det blir fjärde gången som helheten med Kastinen, Aino-tytöt och Hongisto hörs tillsammans. Improvisation blir det alltid, så också denna performans är ett unikum.

– Den mörka salen får i sin tur människans övriga sinnen på helspänn, påminner Tiisala.

Det mer organiska utrymmet i Gamla kommunalstugan har förstås sina utmaningar. Om man i Grottan kunde vrida upp volymen till elva är det långt ifrån samma volym här.

– Det lönar sig inte att komma hit för att snacka högljutt, eftersom vi kommer att köra på med rätt låg volym. Vi söker en minimalistisk och lågmäld stämning, säger Lindgård.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Många gratiskonserter

Under Arkipelag-veckan 12–16 mars bjuds det på konserter i Pargas, Kimitoön och S:t Karins. Alla konserter har fritt inträde. Under veckan får Arkipelags elever och samtidigt alla andra kulturintresserade göra musikresor och uppleva musikens många dimensioner, denna gång från publikens synpunkt.

I stadshuset kan man på måndagen den 12 mars lyssna till gitarrmusik med Aapo Grönlund och på onsdagen ordnas en blues-afton i restaurang Kamu med Pepe Ahlqvist som gästartist och i Nagu kyrka framförs på fredagen G. B. Pergolesis Stabat Mater.

I den svenskspråkiga På vagantens sökarstig-konserten på torsdag 15.3 tolkar Rabbe von Weymarn dikter tillsammans med pianisten Henna Linko och basisten Janne Engblom. von Weymarn har tolkat och skrivit svenskspråkiga litterära visor i 50 år. Sida vid sida med visorna berättar skådespelaren, diktläsaren Ingeborg Spiik om en vandrare som söker hoppet i människan.

Arkipelag-veckan avslutas med en efterföreställning på Barnens musikfestival i Åbo, där dansare från Pargas, Nagu och S:t Karins uppträder fredagen 23 mars i Sigyn-salen. I förevisningen dansar både äldre och yngre allt från balett och nutida dans till showdans.

Det tvåspråkiga Musikinstitutet Arkipelag erbjuder grundundervisning i musik och dans enligt omfattande lärokurs. Institutet fungerar i Pargas, S:t Karins och Kimitoön.