Det omöjliga i att bestämma sig

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är svårt att fatta beslut. För vissa av oss görs de stora valen i livet snabbt och besluten verkar lätta. Andra funderar länge på vad de skall äta till middag, och ännu efter att ha gjort ett val funderar de på om pizza trots allt hade varit bättre. Så när kan vi säga att beslutet var bra?

Skogsägaren, som har ont om pengar, bestämmer sig för att hugga ner familjens gamla skogar, sälja träden och föra över pengarna till sitt sparkonto. Som pensionär är det trevligt att besöka Kanarieöarna ett par gånger om året och bo lite bredare, när pengarna har ökat intresset för fonderna. Du kan också köpa bättre julklappar till dina barnbarn. Beslutet var förvisso lätt att fatta och kändes rätt, men var det bra för kommande generationer, när vår kolsänka minskade och artförlusten accelererade när skogen försvann?

Innan vi köper en lägenhet bör vi ta hänsyn till alla möjliga sociala faktorer som påverkar boendet nu och i framtiden, bostadsområdets situation och prisutvecklingen, samt grannens politiska inriktning och antalet gasbrännare på grillen, så att vi med full säkerhet kan fatta ett bra beslut. ”Välplanerat är aldrig klart” och på grund av detta kan allt inte garanteras i förväg, hur gärna vi än skulle vilja.

När jag verkligen fokuserar på saken slutar det med att jag tror att framgångsrikt beslutsfattande ofta faktiskt är en paradox. Det finns nästan alltid någon någonstans som tycker att beslutet är dåligt. Du kan inte tillfredsställa alla hela tiden och du kan inte förutse varje vändning i framtiden. Det finns tydliga och lätta situationer som kan lösas med sunt förnuft och att följa lagarna, men ingen kan förutse framgången för till synes svåra vardagliga beslut. Dessutom kan ingen nödvändigtvis gissa konsekvenserna av några betydande sociala beslut. Om det var det bra för Finland att ansöka om NATO-medlemskap nu eller om det borde ha gjorts för 20 år sedan får vi först reda på senare.

Skulle det vara lättare att inte göra något och låta andra ta ansvar när framtiden inte går att förutse och de val som görs inte nödvändigtvis spelar någon roll? Lösningen låter attraktiv, men beslutet att bli en fri resenär är naturligtvis inte vägen till lycka. Fritiden kan bli väldigt händelsefattig, och även i arbetslivet får de största ansvarsflyttarna skämmas vid skampålen.

På ett sätt är det ganska tröstande att tänka att det i slutändan är nästan omöjligt att fatta perfekta beslut som tilltalar alla, om vi tar hänsyn till alla parter och framtida vändningar. Efter denna insikt kan även svåra beslut bli lite lättare.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla beslut inte nödvändigtvis behöver vara slutgiltiga. Vi lär oss nya saker hela tiden och påverkas av vår miljö och dem som vi lever med. Ibland kan vi ångra våra val så mycket att vi ändrar vårt beslut. Även om du redan gick och köpte ingredienserna till ärtsoppan kan i din ånger du koka ärtorna först imorgon och hämta en pizza på staden för kvällen.

Jaakko Lento

Författaren är en skräbböleinvånare som förundras över världen och styrelselemedlem i Pargas naturskyddsförening.