Emmi Virtala debuterade i landslaget – spännande veckoslut för juniorerna

SSL/Timo Mikkola
dam springer
Emmi Virtala. Här fotograferad tidigare i höst under FM-långdistans i Ruokolax.
Ingela Mattsson
Publicerad:

Pargas IF:s Emmi Virtala fick klä på sig Finlands blåvita färger i helgen. Hon deltog i juniorlandskampen Junior European Cup för 18- och 20-åriga juniorer som avgjordes i Österrike. Tävlingarna började med sprint i närheten av Wien på fredagen. Emmi Virtala var 37:e och fjärde bästa finländare i D20 efter ett mindre misstag mitt på banan.

Lördagens medeldistans bjöd på rejäl kupering och varierande framkomlighet. Virtala hittade kontrollerna i de branta sluttningarna och blev 24:e i tävlingen där Eeva-Liina Ojanaho tog brons. I söndagens stafett sprang både 18- och 20-åringar i samma klass. Virtala orienterade ankarsträckan i Finlands andra lag som blev 16:e.

Traditionell juniorstafett i Åbo

Hemma i Finland samlades de yngsta juniorerna till Åbotrakten. På lördagen avgjordes juniorernas traditionella stafett Nuorisoviesti i Impivaaraskogarna i Åbo. Arrangörsföreningen Turun Suunnistajats lag segrade i den äldre klassen för högst 16-åringar. I 7-manna laget löpte bland andra Robert och Ellen Fröjdö. Wilhelm Fröjdö och Isabella Hagström orienterade i Åbolaget som blev fjärde i den jämna kampen i den yngre klassen för under 12 -åringar.

Jarmo Jokila
Ung orienterare i vit-orange-randig tröja springer i terrängen
Slutspurt. Robert Fröjdö spurtar mot mål.

Silver till Elliot Palmroos

På söndagen var 16-åringarna i blickfånget och orienterade med gps-uppföljning i Oravatonni i Nousis. Bland 16-års flickorna var Ellen Fröjdö femte. Piffens Elliot Palmroos gjorde ett mycket bra lopp i H14 och blev andra av 41 startande. Åbopojkarna Robert Fröjdö var 12:e H13, Wilhelm Fröjdö sjätte i H10 och Matias Nyman femte i H18. I klassen D11 var Isabella Hagström fint fjärde.

I de äldre klasserna blev det två andra placeringar för Piffendamerna Hanna Lonka i D45 och Maria Brink i H55. Kimito SF:s gubbar Rolf Nordell vann i H85 och Per-Åke Mattsson var tredje i H85.

Ingela Mattsson
Publicerad: