En ingenjörs funderingar på lycka

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Alla upplever lycka någon gång. Någon ler då arbetsprojektet framskrider inom tidtabellen och budgeten. Någon med gröna fingrar blir glad då tomatskörden är stor och bären söta. Glädje och känslan av att man lyckas är viktiga för den mentala hälsan och hjälper en att klara sig genom svåra stunder också.

Golfarna vet, att ett bra slag kan vända en runda som börjat dåligt. Jag funderade lite på när man kan säga att en människas liv är lyckligt? Hör dit en säker barndom, långt förhållande, många vänner, eget hus och sommarstuga? Kan man komma över ribban på något annat sätt? Kan man någonsin säg att ett liv är misslyckat?

Att lyckas är att uppfylla sina mål. Vissa av oss kan ha tydliga mål i livet redan från barnsben, men det tysta folket rör sig en dag i taget, utan mål genom livets ödemarksskog utan kompass, och drömmer om lottovinst och en bättre morgondag. Det är smart att lägga konkreta mål, men risken för misslyckande ökar om man strävar mot stjärnorna.

Kan en människa ha levt ett lyckligt liv, även om man av någon orsak skulle dö ung? Knappast strävar någon annan än 70-talets rockhjältar efter att dö ung. Om livet ändå bara varit bra tills man dör, kanske även en kort stund på jorden kan vara lycklig. I alla fall i Finland, som är världens lyckligaste land.

Kan livets lycklighet mätas vid dödens portar genom att jämföra hur mycket glädje man upplevt under åren med hur mycket sorg man haft? Ju oftare man har haft ett leende på läpparna, desto lyckligare liv har man haft. Jag är själv lättretlig men lugnar mig snabbt. Största delen av tiden är jag på gott humör. Är jag då automatiskt någon som lyckas eller är lyckans mängd konstant, som man ofta säger? Ren glädje behöver sorg som motvikt, som ljuset behöver mörkret i Stjärnornas Krig-filmerna. Om man aldrig är ledsen, vet man då verkligen vad lycka är?

Enligt undersökningsinstitutet för glädje beror finländarnas lycka på följande saker: naturen, familjen och vänner, sinnesro och belåtenhet, en lämplig mängd stress, ett intressant jobb, framgångar och lämplig försörjning. När man försöker hålla de här bitarna på plats, kan man vara säker på att ”en lämplig mängd stress” förändras till ett magsår, då man jagar det perfekta livet.

Samtidigt som man accepterar sig själv med alla sina brister och vad det egna livet råkar ha för vändningar, ska man komma ihåg att utmana sig själv och sträva efter sina drömmar. Olavi Uusivirta sjunger ironiskt om det i sin låt ”On niin helppoo olla onnellinen”, det är så lätt att vara lycklig. Refrängen fortsätter: och att nöja sig med det som det är. Men den rullande stenen får ingen mossa och man hör inget skratt från däcket på båten som alltid gungar hemma i hamnen.

Även om vi tycker att vi hela tiden gör tätt beslut för att uppnå ett lyckligt liv, kan vi inte bestämma oss för att vara lyckliga konstant och lyckas hela tiden. Det är ändå slumpen som avgör och sist och slutligen handlar det alltid om känslor. Att tjäna mycket på placeringar, ett trevligt jobb och ha en sommarstuga och ett långt förhållande värmer inte så mycket ens under en värmebölja, om den andra hittar en ny partner eller omkommer i en olycka. Formeln på ett lyckligt liv kan inte ens en finsk ingenjör knäcka.

Jaakko Lento

Skribenten är en Skräbbölebo som förundras över världen och styrelselemedlem i Pargas naturskyddsförening

Översättning: Linn Turkki