Ett ännu bättre Pargas

Sandra Bergqvist, idrotts- och ungdomsminister, SFP, hösten 2024.
Sandra Bergqvist, idrotts- och ungdomsminister, SFP, hösten 2024.
Sandra Bergqvist
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Då jag för några dagar sedan satt på Pargas fullmäktiges aftonskola om kommande års budget, kände jag under stadsdirektörens inledningstal hur jag blev mer och mer inspirerad. Faktum är att det händer otroligt mycket just nu – både inom och utanför kommunen. I situationer som dessa har man två alternativ – att se det som hot eller att se det som möjlighet. Själv väljer jag att se det som en möjlighet.

På nationell nivå är det mycket på gång som kommer att påverka vår kommun. Det handlar om en uppdatering av statsandelsreformen, skärgårdslagen, bygglagen, fastighetsskattelagen, upphandling av förbindelsebåtstrafiken och satsningar på stöd inom undervisningssektorn – bara för att nu nämna några reformer. Detta bereds på nationell nivå, men ska implementeras i kommunerna. Något som kommer att kräva framsynthet, förändringsbenägenhet och framför allt en vision om hur vi vill att staden ska se ut i framtiden.

Med sjunkande befolkningsmängd och ordentligt sviktande elevantal måste vi fokusera på allt det goda vi har i vår stad för att locka hit fler nya invånare. Vi har fantastiska skolor och småbarnspedagogik, vi har ett rikt utbud av fritidsaktiviteter, hobbyer och program för såväl stora som små. Vi har en vacker natur och mångsidig sysselsättning. Och framförallt – vi har många stora saker på gång!

Att Pargasleden nu förverkligas är ett resultat av att SFP fick detta projekt inskrivet i protokollen under regeringsförhandlingarna. Genom gott samarbete och både blod, svett och tårar kan förverkligandet av projektet inledas så fort statsbudgeten godkänns i december. Projektet är inget politiskt påhitt, utan har ett av de högsta nytto-kostnadseffektivitetsvärdena i Finland. Projektet binder oss bättre ihop med Åbo, det förbättrar trafiksäkerheten avsevärt, det minskar utsläppen från trafiken och det förkortar arbetspendlingen. Men vi har också andra saker på gång. Det att K-kedjan har stora planer för nybygge i Pargas visar på en framtidstro för stadens utveckling. Den här framtidstron är något vi själva också måste bli bättre på att ta till oss. Allt för ofta händer det att man fastnar i små negativa detaljer så till den grad att man inte ser den vackra skogen för alla träden.

Den här framtidstron är något vi själva också måste bli bättre på att ta till oss. Allt för ofta händer det att man fastnar i små negativa detaljer så till den grad att man inte ser den vackra skogen för alla träden.

Det är nu vi tar sikte på framtiden. Det finns ett ambitiöst bostadsprogram där vi ska få 500 nya bostäder på 5 år. Något som är alldeles nödvändigt för att vi ska få invånarantalet att börja stiga igen. Då kommunerna vid nyåret tar över sysselsättningstjänsterna innebär det att på ett smart sätt binda ihop de arbetssökande vi har med lediga arbetsplatser. Här kommer det också att krävas ännu bättre samarbete med utbildningsanordnare och en gemensam vilja att hitta lösningar. Vi bygger upp en ny näringslivsstruktur som bättre än tidigare ska se till att förutsättningarna för nyetableringar i vår stad ska gå så smidigt som möjligt. Till den processen hör allt från planläggning till kommunikationer, men också drivkraft, positiva attityder och framtidstro.

Och för det tredje – vårt rika och fantastiska utbud av fritidsaktiviteter inom idrott, sport, kultur, musik och mycket, mycket mer. Kommunernas samarbete med tredje sektorn är något som kraftigt växer i betydelse då kommunerna tävlar och livskraft och dragningskraft. Här har Pargas alla möjligheter att lyckas.

Så hur konstigt det än låter att man blir inspirerad av ett inledningstal på en aftonskola så bevisar det samtidigt hur mycket som är på gång. Hur mycket som kommer att påverka vår stad i framtiden. Här är det upp till oss själva – ser vi glaset som halvfullt eller som halvtomt? Själv försöker jag se varje förändring som en möjlighet. En möjlighet att skapa en bättre framtid, en bättre vardag och ett ännu bättre Pargas.

Sandra Bergqvist
Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande
Publicerad: