Familjerådgivningen firade tio år
Åbolands familjerådgivning firade sitt tioårsjubileum i tisdags med prästen, journalisten och författaren Hilkka Olkinuora som festtalare i stadshuset. Efter mottagningen i stadshuset blev det ringdanser och kaffeservering i familjehuset Ankaret.
Det var familjerådgivarna Petra Zilliacus och Inkeri Mäkinen som tog emot gratulationer i stadshuset. Zilliacus har i princip varit med från början, eftersom hon började arbeta för Pargas stad för exakt tio år sedan. Då hette projektet hon arbetade med Måsen – Mångprofessionell service- och utvecklingsenhet för barn och familjer i Åboland.
Grunden för familjerådgivningen lades av Helena Smirnoff som var socialsekreterare och enhetschef på den tiden.
– Misströsta nu inte om det inte kommer några familjer de första månaderna, sade Helena i tiderna. Men redan i mars hade jag 29 familjer som kunder. Den blyghet som hon trodde skulle finnas i skärgården existerade nog inte. På den tiden åkte jag runt i åtta kommuner och samarbetade med en massa människor, sade Zilliacus.
Över 300 familjer har under de tio åren varit kunder. 80 i året, varav 30 nya. En stor del har följt med långa tider, andra bara under korta perioder.
En sak som Zilliacus och Mäkinen har noterat är att förhållandevis många män besöker familjerådgivningen, till och med närmare 40 procent av alla kunder är män.
Genom åren har ungefär hälften av klienterna uppsökt familjerådgivningen på grund av skilsmässorelaterade ärenden, andra hälften på grund av problem i parrelationen. Ungefär tio procent har kommit på grund av barnens situation.
– Den aningen annorlunda fördelningen i jämförelse med andra motsvarande instanser beror på att tanken från första början har varit att vi erbjuder all service här, medan man på andra ställen ofta skickar folk vidare till andra instanser, säger Zilliacus.
Ordbrukaren Hilkka Olkinuora fungerade som festtalare med rubriken ”Trevligt, tufft, lärorikt – om livet som familjens vuxna”.
– Familjens kriser är ofta kriser i vuxenskap, inledde Olkinuora sitt fungerande tvåspråkiga tal.
– Att vara ung är dagens nya svarta, vårt mantra helt enkelt. Att vara ung betyder också att ha roligt, små barn vill inte vara barn länge utan vill snabbt bli unga. Då de unga blir vuxna, märker de att det inte heller är roligt. De tror att de skall få bestämma om saker och ting på egen hand då de är vuxna, men snabbt går det upp för dem att det som vuxen finns verkligt få saker man kan bestämma om på egen hand, inledde Olkinuora sitt festtal.
Olkinuora slog också ett slag för Yles satsning Marja Hintikka Live med barnfamiljer som målgrupp.
Hon tog upp den enorma sociala press som dagens föräldrar, framför allt mammor, råkar ut för. Det som tidigare fungerat som närståendestöd kan i dag närmast liknas vid närståendebedömning.
– Jag skulle aldrig gå in på diskussionssajter som suomi24.fi och vauva.fi. Där om någonstans råkar mammor ut för sina största kritiker, andra mammor, som helt enkelt sliter dem i stycken, konstaterade Olkinuora.
– Du kan aldrig göra någonting rätt, från amning till inredning, lyder budskapet. Jag skulle vilja säga till alla unga mammor: kom bort från nätet! Sluta se dig i spegeln, titta på barnet. Andas.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Läs också:
- ÅU: "Alla måste få leva på sitt eget sätt ända till slutet"
Åbolands familjerådgivning
- I Pargas stad och Kimitoön fungerar två familjerådgivare för att stärka servicen till barn, ungdomar och familjer i regionen.
- Till familjerådgivningen kan föräldrar eller vårdnadshavare söka sig med eller utan barn, utan remiss.
- De flesta relationsproblem är små i början och ju tidigare man identifierar problemet och söker hjälp desto lättare är det att ändra kurs.
- Familjerådgivaren har tystnadsplikt.
- Familjerådgivarna finns i Familjehuset Ankaret i Pargas tre dagar i veckan och på Kimitoön en dag i veckan.