”Får som gått på holmarna får glansiga fina skinn”

Kvinna som står bakom staket med fårskinn.
Johanna Franzén med fårskinn från får som betat i Skärgårdshavets nationalpark.
Kvinna som står bakom staket med fårskinn.
Johanna Franzén med fårskinn från får som betat i Skärgårdshavets nationalpark.
Publicerad:

Fårskinnen behåller sin popularitet från år till år och den här tiden på året dyker fårskinnen upp i de flesta inredningsmagasin - vackert draperade över soffor eller utlagda på en snöig bänk som bakgrund för ett reportage för vinterkläder. Johanna Franzén från Nystu gård i Korpo radar upp vita och bruna fårskinn på staketet utanför deras hus för fotografering. Tillsammans med sin man Thomas Johansson föder de huvudsakligen upp nötkreatur men också får, främst för köttets skull. Under sommaren betar fåren i Skärgårdshavets nationalpark främst på Mälhamn och på Ramsö i Houtskär och på några andra mindre holmar.

– Fårskinnen är glansiga och fina när fåren fått mångsidigt och näringsrikt foder ute på holmarna. Skinnen hålls också rena och fina när fåren går ute. I fårhuset fastnar halm och hö i ullen, berättar Franzén.

Finsk lantras ger lockigare skinn

Gården har 30 lammande tackor och två bässar av rasen finndorset som är en korsning mellan finsk lantras och dorset samt korsningar mellan finsk lantras och texel, som är en stor köttras.

Från de får som familjen låter slakta varje år kommer det omkring 20 skinn.

– Fåren slaktas på vintern efter att betessäsongen tagit slut, det vill säga i december till januari. Skinnen är oftast från lamm som slaktas innan de fyllt ett år. Lammköttet säljs från gården som ett paket med ett halvt finstyckat och vakuumförpackat lamm, både till privatkunder och till restauranger i trakten. En del av lammen säljs också direkt vidare från slakterier och säljs inte hemifrån.

Franzén berättar, att de man kan påverka skinnens utseende med aveln.

– Finsk lantras ger till exempel lockigare skinn. Man kan välja tackor och bässar av olika färger för att få lamm med många olika färger, det vill säga bruna, vita, svarta eller skinn med flera färger.

Skinnen saltas efter slakt

Efter slakten är det viktigt att skinnen saltas noggrant på slakteriet för bästa möjliga hållbarhet.

– Därifrån skickas skinnen till ett garveri, vi brukar anlita Rantasen Nahkajalostamo i Lavia. Det gäller att hitta ett garveri som har bra kvalitet på sitt arbete, säger Franzén.

Skinnen från Nystu gård har hittat sin användning på många olika håll.

– Skinnen används i barnvagnar som ett naturenligt och värmande liggunderlag, i pulkor, som mattor, i stolar och på bänkar.

Många ger ett fårskinn som en lite finare gåva.

– En del personer köper skinn för att ha dem i sängen och sova på då ull värmer så fint, och en del tycker att de lindrar onda ryggar, säger Franzén.

Kvinna som breder ut ett fårskinn på en tolrskinnen
Fårskinnen är populära framför allt nu på vintern och sköna på stolar och soffor.

Vita och svarta skinn säkra kort

Vill man använda skinnet i en barnvagn vill man ha ett mindre skinn med kortare päls medan man till exempel för en fåtölj behöver ett större skinn.

– Sen är det en smaksak om man vill ha ett mera långhårigt eller korthårigt skinn. Lockiga skinn går också alltid bra åt. För några år sedan var bruna skinn jättepopulära, och många frågar efter grå skinn som är mer ovanliga. De inredningsintresserade väljer färg enligt inredning där vita och svarta skinn ofta är säkra kort, säger Franzén.

Skinnen säljer Nystu gård direkt från gården, i Korpoströms Magasinet, i Anna-Lenas blombutik i Korpo kyrkby och ibland också på marknader. Priset ligger kring 120–130 euro, beroende på storlek och kvalitet.

Och vilken sorts fårskinn föredrar Franzén själv?

– Jag föredrar kanske ett vitt långhårigt skinn - med fina lockar.

Tuuli Meriläinen

tuuli.merilainen@aumedia.fi