Från ingenjör till silversmed och glaskonstnär – ”Det här är en gammal gin- flaska som jag har återanvänt”

silver, glas, konst
Carlton Chance vaihtoi stressaavan työelämän Bromsgrovessa Isossa-Britanniassa taiteelliseen elämään Paraisten Bollbölessä.
silver, glas, konst
Carlton Chance sadlade om från ett stressigt arbetsliv i Bromsgrove i Storbritannien till ett konstnärsliv i Bollböle i Pargas. Bild: Malin Johansson.

Passion för silver och glas

Publicerad:

Efter många snötäckta och slingrande småvägar skymtar äntligen Carlton och Tuulia Chances idylliska hus och trädgård fram bakom skogen. Här i Bollböle i nordöstra delen av Pargas köpte de den vackra tomten och huset år 2016. Carlton och Tuulia flyttade till Finland från Storbritannien år 2013 och lämnade då bakom sig en hektisk vardag med krävande jobb inom utbildning och hälsa. De sökte uttryckligen en plats där de kunde varva ner och få utlopp för sina mera konstnärliga sidor. På den vägen är det och i november 2022 grundade de företaget Hopealasi – Silverglass som speglar deras passion för allt som rör silver och glas.

Haft nytta av bakgrunden som produktionsingenjör

– Jag har haft mycket nytta av min bakgrund som produktionsingenjör då jag har utvecklat mina färdigheter i silversmide, processen är bekant för mig på många sätt, säger Carlton.

I ateljén, som är belägen ett stenkast från bostadshuset på tomten, finns vackra halsband och örhängen i återvunnet glas och silver framsatta på bordet. Sedan början av året hittar man dessa vackra smycken i Hantverksbutiken Gullkrona och Carlton berättar att man också har öppnat en egen webbutik där man kan köpa parets produkter.

– Man får också komma hit hem till vår ateljé och se på produkterna om man vill.

Både Carlton och Tuulia älskar konst och hantverk och det förstår man ganska snabbt då man ser sig omkring i studion. På väggarna hänger olika konstverk och på hyllorna finns glaskonst i olika former och färger.

– Det här är en gammal ginflaska som jag har återanvänt, förklarar Carlton.

Återvunnet silver från guldhandlare i Birmingham

Han visar ugnen i vilken han smälter samman olika glasbitar så att separata glasbitar klibbar ihop men ändå behåller sina individuella former eller genom att öka värmen i ugnen kan bitarna helt och hållet smälta in i varandra. Bredvid ugnen finns en skärstation och en slipstation.

Carlton använder återvunnet silver från Cooksongolds guldhandlare i Birmingham och på senare tid har han även börjat använda sig av silver från guldhandlare i Helsingfors. På arbetsbänken i ateljén står en gasbrännare och en lödstation och olika handverktyg och tillbehör. Plötsligt flammar det upp en låga och Carlton demonstrerar hur det går till då han bearbetar silvret. Men det är inte bara silver och glas han använder i sin smyckestillverkning.

Gillar ovanliga och livfulla färger

– Vi använder också koppartråd i ett smyckesortiment, kopparn kommer från hushåll där man tagit bort gamla elkablar, säger han och pekar på väggen i ateljén där det hänger en gammal elkabel.

glas, konst
Återvunnet glas i vackra färger blir till smycken. Bild: Malin Johansson.

Carlton använder sig av återvunnet glas med mycket livfulla och ovanliga färger och de färdiga halsbanden och örhängena skiftar i färger i allt från orange, rött och gult till kallare färger som blått, grönt och lila.

Avlägsen släkting drev glasbruk på 1880-talet

Den lilla ateljén är omgiven av skog, åkrar och hav och det är också från den omkringliggande naturen som paret Chance hämtar mycket av sin kreativitet. Men Carlton avslöjar att det konstnärliga nog också måhända ligger i generna. Vid samma tid då Carlton och Tuulia grundade sitt företag fick de veta att en avlägsen släkting till Carlton på 1880-talet drev ett glasbruk i England, Chance Brothers and Company. Glasbruket var en ledande glastillverkare och en pionjär inom brittisk glastillverkningsteknik. Det känns som om Carlton har hittat rätt där han står i sin lilla ateljé omgiven av glaskonst, verktyg, återvunnet silver och framförallt - den finländska naturen bakom hörnet.

Malin Johansson