Från journalist till lärare: "Jag har insett att det är ganska roligt att undervisa"

Leende man.
Robin Sjöstrand.
Publicerad:

Sedan en dryg månad tillbaka jobbar Robin Sjöstrand som föreståndare för Jopo-klassen i Sarlinska skolan i Pargas.

– Jag har insett att det är ganska roligt att undervisa.

Det konstaterar Robin Sjöstrand efter sin första månad som lärare i Sarlinska skolan. Robin kommer från en helt annan bransch, men att lära ut färdigheter och undervisa är något han har gjort tidigare, bland annat som lärare i Arbis och i jobbet som journalist på ÅU.

– Jag hade ofta ansvar för våra sommarfåglar på redaktionen och tyckte om att hjälpa dem.

Bred arbetserafernhet

Robin jobbade sammanlagt fem år på ÅU. Dessutom har han jobbat på Vasabladet, Österbottens tidning, Yle och Förbundet Finlands Svenska Synskadade och Finlands svenska sång- och musikförbund.

Vad var det som fick dig att söka jobbet?

– Då regeringen i april tog bort studiestödet för vuxenstuderande började jag söka mig om efter ett jobb. Jag ringde skolan och blev genast erbjuden det här vikariatet.

Robin berättar att han funderade ett knappt dygn innan han tackade ja.

Avslappnad men konsekvent

Årets Jopo-klass består av sex killar som alla går i årskurs nio. Undervisningen utgår från elevens individuella livssituation och ansökningen görs på begäran av eleven själv. Robin berättar att han undervisar i sammanlagt åtta ämnen och hur dagarna ser ut varierar mycket.

– Det är ett nytt ämne för varje lektion, det gäller att hitta de rätta infallsvinklarna för att det ska bli intressant, säger han och konstaterar samtidigt att lärar- och journalistyrket på så sätt har en gemensam nämnare.

Robin lyfter också fram att han tror att lärandet handlar om att engagera, vilket borde vara målet, även om det inte alla gånger är så lätt. Själv beskriver han sig som en avslappnad, men konsekvent lärare som är mån om att sätta upp vissa grundregler för att alla ska kunna fungera i klassen.

– Gör man det så, underlättar det sedan att vara flexibel vid behov.

Robin Sjöstrand

  • Ålder: 41
  • Bor: i Pargas
  • Familj: fru och två små söner
  • Utbildning: filosofie magister med svenska som huvudämne. Studerar till modersmålslärare
  • Aktuell som: föreståndare för Jopo-klassen i Sarlinska skolan

Malin Johansson