Frisbeegolfbanan i Finby har fått ett ansiktslyft

tre män jobbar med ett byggprojekt
SC JPS sköter underhållet av frisbeegolfbanorna i Pargas de kommande fem åren.
tre män jobbar med ett byggprojekt
SC JPS sköter underhållet av frisbeegolfbanorna i Pargas de kommande fem åren.
Publicerad:

Den som de senaste veckorna besökt frisbeegolfbanan i Finby har inte kunnat undgå de nya utkastsplatserna och förnyade banskyltarna. Det är den lokala idrottsföreningen SC JPS (förkortningen står för finskans ”joku paikallinen seura” det vill säga ungefär ”nån lokal förening”) som stått för grovjobbet tillsammans med Pargas stads parkenhet.

Staden och föreningen har kommit överens om att föreningen sköter underhållet och utvecklandet av stadens frisbeegolfbanor de kommande fem åren. I första hand handlar det om banan i Finby, men också den korta banan i Centralparken kan komma att få sig ett ansiktslyft i och med samarbetet.

Populär bana  - 22 000 rundor noterade

Att banan är populär råder det inget tvivel om. Under fjolåret då man hade en räknare installerad vid banan, noterades 22 000 rundor på banan.

Tomi Lanne, Patrik Skärström och Mika Männikkö från JPS konstaterar alla att banan varit i ett skriande behov av ett ansiktslyft.

Samtidigt har föreningen startat en frisbeegolfsektion och har bland annat planer på att ordna veckotävlingar på banan, sannolikt från och med nästa vår – men eventuellt redan i höst.

– Det var egentligen redan för ett par år sedan som tanken föddes och då vi fick höra att staden letade efter en samarbetspartner började vi snacka om saken. Föreningen har redan en tid funderat på att utöka verksamheten från innebandyn och det här var ett naturligt steg att ta då många av oss sysslar med grenen, säger Skärström.

En gren för alla

– Frisbeegolf är en gren för precis alla. Under de här dagarna vi jobbat på har vi sett folk i alla åldrar som tackat oss för jobbet vi gör, säger Männikkö.

Markfyllnaden har staden stått för och samarbetet har enligt killarna löpt bra.

En första gallring i skogen gjorde man redan i juni, men de mer synliga ingreppen påbörjades för ett par veckor sedan.

Då fick fyra banor nya utkastsplatser och förra veckoslutet fick också resten av de tolv banorna på den östra sidan om Finbyvägen samma behandling. De resterande sex banorna på skidstadionsidan kommer sannolikt att flyttas till andra sidan inom något år – och därför kommer man i det här skedet endast att byta ut banskyltarna och förnya mattorna på utkastsplatserna.

– Vi har redan en del planer för hur de sex nya banorna kunde se ut, men vi får se när och om det blir av, säger Skärström.

– Vi hoppas att flera vill spela på den uppiffade banan, men samtidigt att man också respekterar det arbete som lagts ner och ser till att hålla banan i skick, säger Lanne.

Ny cykelställning, feedbacklåda och ett ställe för upphittade frisbeen planeras

Virket har sågats till på förhand, men själva byggandet av plattformarna sker på plats. Under lördagen jobbade man med banorna 10, 7 och 5.

– En trappa mellan bana 8 och bana 9 skulle också vara en bra grej, men vi får se vad vi hinner med, säger Skärström.

– En ny cykelställning, en feedbacklåda och ett ställe för upphittade frisbeen har vi också funderat på.

Pargas stads fritidssekreterare Mikael Enberg är nöjd med överenskommelsen.

– Från stadens sida är vi väldigt tacksamma över samarbetet. De har många medlemmar som är aktiva inom frisbeegolf på olika banor runtom i trakten och de har många goda idéer och utvecklingsförslag, säger han.

Mikael Heinrichs