Gäddan och gänget ut på nya äventyr
Dagisbarnen i Pargas får under hösten och våren lära sig nya saker om livet under vattenytan med hjälp av gäddan och gänget som gör comeback.
Kommer ni närmare så att ni ser. Vem är det vi har där?
– Gäddan och gänget, svarar några av förskolebarnen från Knattebo i Pargas som vet precis varför de är på en kort utfärd till Bläsnäs simstrand just den här morgonen.
På stranden står två sumpar och en hel del vuxna som väntar på barnen. Bland de vuxna finns också stadsdirektör Patrik Nygrén och barnomsorgschef Pia Hotanen.
Gäddan och gänget är en samling mjukisfiskar och andra djur som lever i vattnet. Gänget reser runt från daghem till daghem i sin sump. Meningen är att de skall väcka nyfikenhet för frågor som har med natur och miljö att göra.
Med sig på färden har fiskarna en berättelse illustrerad av Antonia Ringbom och en mapp där barnens bilder, teckningar och andra skapelser samlas. På våren blir det utställning i familjehuset Ankaret och biblioteken i skärgården. En blogg där man kan följa med gängets äventyr är också på kommande.
– I fjol var avfallshanteringen i huvudrollen för äventyret, nu är det livet under vattenytan som gäller. Fiskarna åker runt till alla daghem i Pargas, både svenska och finska, och genom olika aktiviteter är det meningen att barnen skall lära sig nya saker om vår miljö, berättar koordinatorn Julia Scheinin.
Det material som barnen producerar ställs ut på våren – och under det första projektåret då temat var delaktighet tog man vara på barnens hälsningar också då man utarbetade stadens strategi för småbarnsfostran.
Det handlar om ett samarbetsprojekt mellan Pargas stad, Skärgårdshavets biosfärområde och Åbonejdens avfallsservice TSJ.
– Vi har utarbetat vissa färdiga material för personalen med förslag om aktiviteter, men det hela går främst på barnens egna villkor. Barnen får upptäcka saker och vara kreativa, säger Pia Hotanen.
Att barnen tagit gäddan och gänget till sig går det inte att ta miste på. Många av de äldre barnen känner igen sumparna från tidigare och alla verkar otroligt nyfikna på vad det riktigt är man hittar i vattenbrynet. Här lär man sig viktiga saker med lek och drama som ledord, helt i förbifarten och utan att man desto mer tänker på saken.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi