Gammaldags stämning på Gamla Malmens julmarknad – alla försäljningsplatser fullbokade

Två ungdomar som säljer kakor på jumarknad.
Josefin Hedberg och Edvard Rajanen sålder kakor och andra bakverk på Gamla Malmens julmarknad. De har själva hjälpt till att baka och dekorera produkterna.
Två ungdomar som säljer kakor på jumarknad.
Josefin Hedberg och Edvard Rajanen sålder kakor och andra bakverk på Gamla Malmens julmarknad. De har själva hjälpt till att baka och dekorera produkterna.
Publicerad:

På lördagen var det julmarknad längs Gamla Malmens gator, på gårdar och torg. Enligt arrangörerna var det troligen fråga om publikrekord.

Årets marknad på Gamla Malmen var fullbokad med 120 försäljningsplatser och det vintriga vädret bidrog till en gammaldags stämning. Speciellt under början av dagen var det stundvis trångt bland borden.

Nere nära Gamla torget vid infarten till ett gult trähus säljer Pargasflickorna Lova Lübchow, Koru Murtola och Sally Sihvonen godis som de till största del tillverkat själva – bland annat mockarutor, chokladbollar, kola och kanderade äpplen. Egentligen skulle de vara fyra försäljare, men deras kompis var tvungen att gå hem.

– Försäljningen har gått ganska bra, vi har redan tjänat över 100 euro, säger Koru.

– Men det är lite kallt om tårna, säger Sally.

Kanderade äppel,knäck och mockarutor går åt

De kanderade äpplena gick alla åt nästan genast, och knäcken och mockarutorna har också sålt bra. De berättar att det är viktigt att hålla reda på vad man sålt och hur mycket fått in.

– Det är bra att veta för framtiden för då kan man fortsätta att tillverka det som gått bra tidigare, säger Koru.

Sally Sihvonen (från vänster), Koru Murtola och Lova Lübchow sålde godis de själva tillverkat.

Vi bordet alldeles intill flickornas säljer Antero Ketola och Linda bland annat kaffe, glögg, nygräddade munkar, risgrynsgröt och smörgåsar med gubbröra. De berättar att de tycker att det är viktigt att deras barn som säljer hemlagat godis på marknaden är med – det lär dem företagsamhet.

– Redan min farmor Johanna Koskinen som levde på 1800-talet brukade baka bullar och sälja här på Gamla Malmen så det känns rätt att själv vara med här också, säger Linda som snart får rusa i väg för att koka mera kaffe eftersom termosen är tom.

– Det här är en jätterolig tillställning och det har gått jättebra, säger hon.

Vid ett av borden hänger roliga smycken som är tillverkade av polymermassa. Här finns bland annat örhängen som ser ut som blåbär och hjortron eller små pepparkaksgubbar. Allt ser väldigt naturtroget ut. Det är

"Det är roligt, och mycket folk här"

Tanja Palmu från Åbo som tillverkat dem. Vid bordet finns också produkter som hennes pappa och mamma från skärgården tillverkat, bland annat små träbåtar och stickade produkter.

– Det har gått helt bra, jag har sålt några tröjor och strumpor och någon båt, säger hon.

– Det är roligt, och mycket folk här, och man ser också bekanta här. Men lite kallt är det nog.

smycken gjorda av polymermassa.
På marknaden kunde man julklappsfynda allt möjligt, bland annat dessa smycken tillverakde av polymermassa som tillverkats av Tanja Palmu.

På Runeberghusets gård säljs det allt från varm äppelmust och sockor till kakao och keramik. Pargasborna Sanna Simonen och Juho Suominen tillsammans med Elise och Ellen Suominen har köpt både godis och äppelglögg och ska nu söka efter grillad korv. De är inte ute efter något speciellt.

– Det är en härlig marknad och bara att gå runt och se på allt fint hantverk är trevligt, säger Sanna.

Troligen fråga om publikrekord

Från arrangörshåll är man också nöjd med hur den rekordstora marknaden lyckades. Ralf Juslin från Gamla Malmens invånarförening säger att det troligen var fråga om publikrekord.

– Marknaden var i år förlängd med en timme fram till klockan 16 och det fanns besökare ända till slutet, säger han.

Konceptet med en utspridd marknad tycker Juslin att fungerar väldigt bra – det blir inte trängsel på gatorna som det blir under en sedvanlig torgmarknad. Och marknaden, som lockar långväga besökare, ger kunder åt hela staden. Ett exempel är restaurangen Hunger & Törst som hade väldigt mycket kunder den dagen.

Tuuli Meriläinen