Gästhamnen i Pargas öppnar för båtfolk och hämtluncher

Gästhamnen är öppen igen. Foto: Carina Holm
Gästhamnen är öppen igen. Foto: Carina Holm
Gästhamnen är öppen igen. Foto: Carina Holm
Gästhamnen är öppen igen. Foto: Carina Holm
Publicerad:

Företagaren Kjell Gustafsson öppnar gästhamnen på måndag den 4 maj och samtidigt flyttar sin lunchservering med hämtmat från Kjell’s Kitchen i Norrby hit.

– Men några bord och stolar får jag inte sätta ut, enligt de nuvarande reglerna. Människor ska inte kunna samlas, säger han.

Förutom lunch blir det också kioskförsäljning med till exempel glass i gästhamnen.

Om han kan öppna som planerat har de fyra sommarservitriserna och sommarpersonalen i köket jobb.

Den senaste tiden har hans kock varit permitterad och Gustafsson har jobbat ensam.

Företagaren Kjell Gustafsson är värd i gästhamnen. Foto: Carina Holm
Företagaren Kjell Gustafsson är värd i gästhamnen. Foto: Carina Holm

Han konstaterar att den här sommarsäsongen är osäker för alla och att det känns besvärligt.

Cateringen har gått åt skogen

– För egen del är säsongen redan förstörd. Inget kan rädda sommaren eftersom alla cateringuppdrag den här våren har gått åt skogen. Allt har varit tomt redan i en månads tid. Cateringen är det viktiga för företaget, lunchserveringen är mera service vid sidan av den.

Han har serveringen för 8–9 bröllop bokad i sommar och hoppas att de blir av.

– En del bröllop skulle ha omkring hundra gäster. Nu är det oklart hur det blir med dem. Men jag tror att antalet gäster minskar också om bröllopen kan ordnas.

– Jag har mötesrum i Norrby och tidigare har det varit bokat flera gånger i veckan. Nu har allt sådant fallit bort. Det är ganska bedrövligt, men man måste försöka göra det bästa av situationen.

Gästhamnen serverar take away-luncher. Foto: Carina Holm
Gästhamnen serverar take away-luncher. Foto: Carina Holm

Bastu och el för båtgäster

Hamnservicen för båtgäster kommer att fungera som vanligt med bastu och el.

Gustafsson funderar också på hamburgare och sallader som möjlig hämtmat efter lunchtid.

– Vi får försöka med allt som bara är möjligt.

Den här sommaren blir hans femte säsong som företagare i gästhamnen. Avtalet med staden går ut i höst.

Att Café Kajutan nu verkar i grannskapet ser han som något positivt.

– Det är bra att de säljer bränsle. Vi kompletterar varandra. Ju mer här finns, desto mer lockar det folk. Vi ska också komma överens om att inte ha program och trubadurer samma kväll.

Gästhamnens take away-lunch serveras vardagar klockan 10.30–14 från och med måndag den 4 maj.

Carina Holm

carina.holm@aumedia.fi