Har du sett på paralympiska spelen?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Du har fortfarande din chans – de paralympiska spelen avslutas först på söndag och det blir bland annat Sini Pyy tävlar i 5 kilometer kälkskidning. Hon är den enda i Finland som satsar fullt ut på just den här formen av längdåkning med kälke i tävlingssyfte – och har bland annat tränat i USA för att förbereda sig så bra som möjligt.
För den som bara suktar efter framgång kan det noteras att Finland faktiskt – åtminstone i skrivande stund – ligger bättre till också i medaljtabellen de paralympiska spelen än vad man gjorde i OS. Just nu är medaljsaldot ett guld (Matti Suur-Hamari i snowboardcross) och ett brons (Ilkka Tuomisto i stående längdåkning 1,5 km).
Den officiella målsättningen lyder på tre medaljer – och faktum är att det inte alls är omöjligt att nå upp till den målsättningen.
Det som däremot överraskar är att man i hockeytokiga Finland inte upptäckte kälkhockeyn förrän 2007. Finland – som i många andra idrotter ofta hört till de tidiga innovatörerna som klarat sig bra i ”unga grenar” för att sedan bli passerade då andra, större idrottsnationer vaknar till – är en mycket blygsam aktör i dessa sammanhang där Sverige, Norge, Kanada och USA hör till de stora.
Kälkhockeyn utvecklades förresten just i Sverige och i samband med paralympiska spelen 1976 i Örnsköldsvik spelades den första tv-sända matchen i kälkhockey som en uppvisningsmatch mellan två svenska lag.
Också i Pargas finns en innovatör och inspiratör i dessa sammanhang. Det handlar förstås om Erik Lundell och elrullstolsfotbollen, som han varit med om att få igång i Finland.
I fjol fick han också det erkännande han förtjänar av bollförbundet – han belönades som årets gräsrotstränare vid Captain’s Ball -galan. Lundell tränar FC Inter Powerchair som leder FM-serien överlägset också i år – och har gått från seger till seger. Laget har redan säkrat mästerskapet då två till tre matcher återstår att spela.
Idrottare med ett stort hjärta är de allihop. Dessutom brinner de antagligen för sin sport ännu mer än de flesta av oss.
Mikael Heinrichs 050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi