Januari är för kompisar

Heidi Luoto
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det gångna året har på många sätt varit speciellt och kommer säkert att kommas i håg. Om flera år kan vi återvända till våren eller hösten 2020: ”Minns du hur vi under coronaåret jobbade på distans, gick i distansskola och inte träffade släktingar och inte ens kompisar fick man träffa som tidigare?”

Och julhelgen, då? Firade du julen på samma sätt som året innan eller hemma under avslappnade former bara tillsammans med den närmaste familjen?

I en artikel i TS ( 27.12) har Anna Kuusela intervjuat unga i Egentliga Finland och berättar hur coronan har slagit mot studerande. ”Största delen av fritiden går åt att vara ensam hemma”, säger en av de intervjuade nya första årets studerande.

Den nya vardagen har medfört ett lugnare tempo då man inte har varit tvungen att skynda från ett ställe till följande och då man har kunnat delta i lektioner och möten via videolänkar från den egna hemmasoffan. Samtidigt har utmaningarna för den mentala hälsan ökat.

Juuso Repo, doktorand vid Åbo universitet, säger i samma artikel att ångest och depressionssymptom enligt den senaste enkäten har ökat både bland unga inom yrkesutbildningen och i gymnasierna.

I början av året har många barn och unga traditionellt letat efter nya hobbyer och de vuxna har velat motionera mera och äta minde godsaker efter helgerna.

I och med coronapandemin har utflykter och strövtåg i skog och mark ökat betydligt, som bland andra Forststyrelsen, Yle och Helsingin Sanomat ofta har konstaterat under fjolåret.

Har du gått någon motionsstig i din närhet eller kanske besökt någon av landets nationalparker. Efter artiklar i TS har jag bland annat bekantat mig med naturstigarna i Nagu som en motvikt till coronaårets distansarbete, och vandringsrutterna i Sattmark gick vi kors och tvärs med barnen i våras.

I januari i år är det scouternas kompismånad. Kårer runtom i landet inbjuder barn och unga att bekanta sig med scouting genom att delta i veckomöten eller lockar vuxna och familjescouter med i sin verksamhet på olika sätt.

Det kan till exempel handla om en bana med uppgifter i närheten av kårlokalen eller grupper kan välkomna kompisar att bekanta sig med en ny hobbymöjlighet.

I Pargas har vi tre kårer, två på svenska och en på finska. Ta modigt kontakt, bekanta dig med våra webbsidor och sociala medier och kom med och pröva på. Scouting är för alla – kom med och lek, delta i utfärder och få nya kompisar och minnen och upplevelser för livet i landets största ungdomsorganisation. Även om en del av verksamheten har blivit virtuell på grund av coronan, behöver ingen bli ensam och något roligt att göra finns helt säkert för alla.

Heidi Luoto

Översättning: Carina Holm