Kirjala skola har ett eget vintercenter

Skridskoplan
Skridskoplanen. Eleverna i Kirjala skola har en egen skridskoplan intill skolan.
Skridskoplan
Skridskoplanen. Eleverna i Kirjala skola har en egen skridskoplan intill skolan.
Publicerad:

Vid Kirjala skola i Pargas är det liv och rörelse ute på gården så långt ögat kan nå. Byskolan som är belägen cirka nio kilometer från Pargas centrum, har skogen precis bakom hörnet och möjligheterna till olika rast- och fritidsaktiviteter är många. Skolan satsar speciellt mycket på utomhusverksamhet och idag har årskurs fem och sex utomhuspedagogikdag med friluftsguiden Patrik Berghäll.

– Coronan har inte överhuvudtaget påverkat mitt jobb, berättar Berghäll samtidigt som han hjälper eleverna att spänna fast snöskorna.

Berghäll är anställd av Folkhälsan och håller utomhuspedagogik för eleverna i Kirjala skola sedan fem år tillbaka. Det märks på många sätt att satsningen på utomhusverksamhet är stor i Kirjala skola som har knappt 50 elever.

Bakom hörnet på skolan skymtar en skridskoplan och lite längre bort vid den närliggande skogen går ett skidspår som är drygt en halv kilometer långt. Klasslärare Sofie Ramstedt berättar att skolan har en aktiv Hem och Skola-förening som på många sätt har bidragit till att man nu har ett eget vintercenter. Skidspåret har en förälder kört upp med sin egen snöskoter. Tack vare Skärgårdens Brunnsborrning som borrade den donerade vattenbrunnen och installerade pumpen, har man nu kunnat förverkliga drömmen om en egen skridskoplan. Planen har varit i flitig användning av alla årskurser i skolan sedan den blev klar i början av året.

Bredvid skridskoplanen står en ståtlig grillkåta som blev färdig våren 2021. Den kommer väl i användning då eleverna behöver värma sig efter en skidtur eller efter ett skridskopass. Även den har förverkligats med hjälp av Kirjala hem och Skola rf.

Förutom utomhuspedagogiken med Patrik Berghäll, har skolan också ett samarbete med Åbolands naturskola. Då får eleverna lära sig om själva naturen, de täljer, spelar och leker utomhus.

– Det piggar upp eleverna att vara så mycket utomhus och bidrar också till att de orkar mera, förklarar Ramstedt.

Eleverna försvinner en efter en ut i skogen med sina snöskor i takt med att snöfallet ökar. Ingen klagar över frusna fingrar eller tår, de här eleverna är vana att vara utomhus året runt i alla väder.

Malin Johansson