Konspirationsteorier

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”Coronan är bara en stor lögn”

”Klor som tillsatts i kranvattnet gör grodor till homosexuella”

”John F. Kennedys son uppstår från de döda och blir vicepresident när Donald Trump återvänder till makten i USA.”

Här är några exempel på konspirationsteorier, som några tror är sanna.

Facklitteraturförfattaren Markus Tiittula har publicerat en bok, där han koncentrerar sig på konspirationsteorier, främst i USA, men det finns även de i Finland som tror på dem. Han konstaterar att människor som tror på konspirationsteorier ofta vill tro på något som till exempel att coronan inte är sann, att Trump fortfarande är förtjänt av att vara president eller att Elvis lever. De tror på alla konspirationsteorier, inte bara på en. Media ljuger och i skolan har man lärt sig fel saker och så vidare.

Vad är då en ”en bra konspirationsteori”? I en bra konspirationsteori måste finnas en berättelse och den måste vädja till människors känslor. Den måste vara relaterbar och det måste finnas en fiende. ”De ljuger, de leder oss och styr våra tankar”. Det måste alltså finnas DE. Vem de sedan är, är en bra fråga.

Donald Trump är ett bra exempel på skapandet av en konspirationsteori. Trump började sprida valfuskteorier i god tid innan presidentvalet i USA och lyckades på så sätt systematiskt hjärntvätta en stor del anhängare, vilka fick tillstånd belägring av senaten och fortfarande finns det miljoner människor som tror på Trumps konspirationsteorier om valfusk.

Det farliga med konspirationsteorier är att de i något skede leder till våld, som i Trumps fall och får tillstånd demonstrationer, som den senaste i Convoy, där en del av de som är med i demonstrationen inte ens vet vad det handlar om. Där hade man också gått an på media som var där för att rapportera om händelsen.

Konspirationsteorierna är också ett bra hjälpmedel i politiken. Hur lätt är det inte att påstå att något parti har en absurd baktanke, utan att det egentligen är sant, men ändå tror många på det. Hur lätt är det inte att tro att de Gröna vill bli av med ishockeyn och bastun, som Tiittula konstaterade förra veckan i Yles morgon-TV.

Sociala medier är en grogrund för konspirationsteorier. Där finns det alltid någon som tror på samma sak och då är det lätt att sprida felaktig information och skapa olika konspirationsteorier. Kompisar finns det nog. Jag frågar bara, varför?

Sanning är ett starkt begrepp, men vad är sanning egentligen? De som tror på sanning vill definiera det på nytt. Här i all sin korthet varifrån världens alla konspirationsteorier härstammar ifrån. Jag vill ha min egen sanning, jag vill definiera den på nytt.

Och som information, jorden är inte platt!

Timo Järvenpää

Redaktör