Korrigerat: Skattesatser, prestige och skolor
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Uppdaterad version i och med att undertecknad hade bytt parti på en suppleant i och med ett tankefel.
Fullmäktigesammanträdet i tisdags handlade i mångt och mycket om nästa års skattesats, som föranledde livlig diskussion och flera omröstningar. Att en höjning var att vänta stod egentligen klart redan då den första omröstningen – den mellan fullmäktigeledamot Widar Nybergs förslag om 20,25 procent och Kurt Lundqvists förslag om 20,00 procent – genomförts.
Hade Nybergs förslag om en höjning med 0,5 procentenheter slagit ut Lundqvists mer måttliga höjning, hade den slutliga omröstningen om föredragningens bibehållna skattesats på 19,75 procent sannolikt haft större chans att gå igenom. En höjning på 0,5 procentenheter hade högst troligt mött på större motstånd bland dem som förespråkade en mer måttlig höjning.
Å andra sidan kan den här höjningen, som i teorin innebär 670 000 euro mera i stadens kassa som skatteintäkter nästa år (enligt ekonomichef Petra Palmroos beräkning), ändå inte lösa alla problem. Ekvationen är inte så enkel att ett plus ett skulle bli två den här gången, men knappast skadar höjningen det ekonomiska läget.
Gustavs kommun valde att sänka inkomstskattesatsen, något som mindre skärgårdskommuner också sportat med förr för att till exempel locka inflyttare (se till exempel Iniö), medan S:t Karins valde att bibehålla nuvarande 19,75.
Antagligen har man åtminstone i något hänseende sett en viss prestige i att inte ha en högre inkomstskatt än grannen S:t Karins som fattade sitt beslut tidigare samma dag. Också där hade man diskuterat en höjning till 20,00 – men det förslaget föll i omröstningen med 23–27.
SFP splittrades i den här frågan med rösterna 10–8 för Kurt Lundqvists förslag om en måttlig höjning. Grovt sett (med undantag för Daniel Strömborg och Folke Pahlman som röstade för 20,00) fördelades rösterna så att ordinarie representanter från skärgårdsdelarna röstade för en höjning medan Pargas kommundels ordinarie representanter röstade för att hålla skattesatsen på nuvarande nivå. SFP hade fyra suppleanter på plats då Mikael Holmberg, Staffan Åberg, Mona Rönnholm och Olof Elenius inte var närvarande.
Det andra partiet som splittrades var De Gröna, där Mia Forssell röstade för 20,00 medan Mika Wallin, Helena Särkijärvi och Sanna Autio ville behålla 19,75.
De slutliga budgetbesluten stundar inom en månad – och det kommer att bli väldigt intressant att se hur det här beslutet påverkar antalet investeringsförslag för nästa år. Vill man spendera de ”teoretiskt vunna” 670 000 med det samma?
Diskussionen om skolcentrets framtid är knappt påbörjad – och kommer säkert att sätta färg på de sista budgetförhandlingarna. Glappet mellan de två förslagen som nu presenteras går på tre miljoner euro – en stor summa, men i sammanhanget 14 och 17 miljoner känns skillnaden rätt så liten trots allt.
Mikael Heinrichs 050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi