Kostnadsfria morgonmål i grundskolan

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt en undersökning från Institutet för hälsa och välfärd är det en betydande andel av grundskoleleverna som inte äter morgonmål varje vardag.

Av eleverna på klasserna 4 och 5 är andelen 26 procent och för eleverna på klasserna 8 och 9 är det hela 41,4  procent.

Undersökningar har visat på ett samband mellan ett näringsrikt morgonmål och skolframgång, men alla familjer har inte samma förutsättningar att kunna erbjuda morgonmål åt skoleleverna. Enligt Socialbarometern 2020 har coronakrisen i många kommuner inneburit mera utkomstproblem. 73 % av socialarbetarna anser att krisen har ökat behovet av mathjälp, vilket också har påverkat skolelever.

I de skolor var man erbjudit kostnadsfria morgonmål har resultaten varit lovande. T.ex. i Lahtis har staden sedan hösten 2019 erbjudit kostnadsfria morgonmål till eleverna en gång per vecka i fyra skolor, som på socioekonomiska grunder valts ut till försöket.

Morgonmålet har bidragit till bättre ork i skolarbetet, men också till att vuxna i skolan getts möjlighet att utan brådska möta eleverna och kunnat kartlägga eventuella utmaningar i deras vardag. Ett resultat av försöket är att en gemensam måltid som inledning på skoldagen har haft en lugnande inverkan på eleverna och gett ett bra utgångsläge för skolarbetet.

Vi föreslår, att staden börjar erbjuda alla grundskolelever kostnadsfria morgonmål i skolan. Detta gör det möjligt att utjämna socioekonomiska skillnader mellan eleverna, och skapa mera lugn i skoldagen. Vi föreslår även att man följer upp hur morgonmålet i skolan påverkar elevernas ork och välmående.

Nina Söderlund

Lotta Laaksonen

Vänsterförbundet