Kreativitet och positivt tänk gäller för företagarna
Många företagare gör sitt yttersta för att kunderna inte ska svika och för att trygga sin och sina anställdas ekonomi.
Ur den företagarenkät som centralhandelskammaren publicerade i går morse framgår det att en tredjedel av de sammanlagt 4 000 företag som svarat oroar sig för en stundande konkurs i och med följderna av coronavirusepidemin.
Över hälften av företagen meddelar att uppsägningar eller permitteringar är aktuella under de närmaste två månaderna.
Utmaningarna är många – och flera stödgrupper har redan startats i de sociala medierna.
Praktia levererar gratis eller packar klart
På järn- och byggvaruhandeln Praktia i Pargas har man gått in för att erbjuda gratis hemtransport av inköp som går att leverera med släpkärra inom en radie på fem kilometer samt möjligheten att avhämta färdigt packade varor.
– Man kan göra sin beställning per telefon eller e-post och antingen komma överens om avhämtning eller leverans. Längre transporter går också att ordna enligt överenskommelse, säger Praktias vd Arnold Uschanoff.
– För våra nuvarande kontokunder blir avhämtningen väldigt smidigt och man kan öppna ett nytt konto per e-post om det behövs. Det gäller att reagera och göra det bästa av en knepig situation som vi inte kan påverka.
Uschanoff hade inte ännu i tisdags märkt av att kundmängderna i affären skulle ha minskat märkbart. I och med att högsäsongen för bygg- och renoveringsarbeten står inför dörren är lagret välfyllt.
– Våra leverantörer har också lovat att alla gör sitt yttersta för att transporterna ska fungera som normalt, säger han.
Försöker hållas positiv
På Stormälö stugby försöker företagaren Jenny Johansson se det positiva i situationen.
– Flera av våra återkommande fiskesemestrare från de baltiska länderna har avbokat sina vistelser, men de som ligger litet längre fram har åtminstone inte ännu avbokat. Finländarna har hållit kvar sina bokningar och dessutom har vi en del arbetsresande från både Estland och Polen som hann hit innan reserestriktionerna infördes, säger hon.
Hon medger att situationen för hennes del är bättre än för hotellen, eftersom man ligger utanför tätorterna och mitt i naturen – och alla gäster bor för sig i sina egna stugor. Städningen och desinficeringen av alla ytor fäster hon särskild noggrannhet vid.
– Jag ser också det som en fördel, det vill säga att man istället för att bo i ett höghus kan välja att bo i en stuga mitt ute i naturen och inte behöver oroa sig för hissar eller stora folksamlingar.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi