Kunskap, kreativitet och hållbarhet är ledord i Hantverksskolan
På Klockarståget 5 i Pargas hittar man Hantverksskolan som nu är den fjärde kulturskolan i rad som PK presenterar. Tidigare har man presenterat Musikinstitutet Arkipelag, Åbolands bildkonstskola KonsTila och Åbolands Teaterskola. Hantverksskolan följer även den grundläggande konstundervisningen och barnen får lära sig allt från olika tekniker till användning av material och redskap och inte minst – kreativt tänkande. Under senare år har även miljötänket fått en allt större roll i undervisningen.
Vill väcka fantasin och det kreativa tänkandet
För de allra yngsta barnen erbjuder man en verksamhet som heter Lilla Hanttis och den riktar sig till barn i åldern 4-6 år och fungerar som förberedande utbildning till Hantverksskolan. Under lördag förmiddagar samlas man under Eliisa Riikonens ledning för att tillsammans bekanta sig med olika material och tekniker och lära sig använda olika verktyg. Det finns en svenskspråkig grupp med fem elever och en finskspråkig grupp med sex elever. Riikonen som även är VD för Gullkrona och föreningens verksamhetsledare, berättar att målet är att alla ska kunna använda sina händer så mångsidigt som möjligt.
– Vi vill väcka fantasin och det kreativa tänkandet hos barnen och få dem att använda händerna. Jobbet känns värdefullt och meningsfullt då man ser glädjen i barnens ögon, understryker Riikonen.
Beatrice Bäcklund jobbar som lärare vid hantverksskolan och är utbildad artesan. Hon berättar att det tar cirka sex år att få en examen från hantverksskolan och antalet timmar som krävs är 500. Sammanlagt har man fyra olika grupper som är indelade enligt ålder.
– De gemensamma studiernas andel beräknas vara 300 timmar och temastudiernas 200, förklarar Bäcklund.
Många olika tekniker används
De gemensamma studierna består av beklädnad, föremåls- och textilmiljöer, servicemiljöer och byggda miljöer samt naturmiljöer. Temastudierna innebär sedan en fördjupning i dessa områden. Teknikerna som man använder i ”Hanttis” är många, bland annat tovning, tygtryck, färgning, sömnad, broderi, stickning och virkning. Hantverksskolan fokuserar på textila material.
– De finns fortfarande platser kvar i våra grupper, ifall någon är intresserad att pröva på vår verksamhet, hälsar Riikonen.
Malin Johansson