Kyrkorna i Nagu, Norrskata och Houtskär värms nu upp med jordvärme – ska spara 20 000 euro per år
Förra hösten byttes oljepannorna ut mot jordvärmepumpar i kyrkorna i Nagu, Norrskata och Houtskär. Enligt fastighetschef Jim Karlsson är det ett steg mot en mer kolneutral kyrka.
Söder om kyrkomuren i Nagu centrum finns den tekniska byggnad som tidigare innehöll en oljepanna och en jättestor oljetank. På en lucka till utrymmet där oljetanken fanns har någon med blyertspenna antecknat hur mycket olja som gått åt under tidigare år. Innan bytet av värmesystem var årsförbrukningen cirka 9000 liter olja per år, med vilket man skulle kunna värm upp tre till fyra egnahemshus.
- Det motsvarar cirka 90 000 kWh, säger Jim Karlsson som är fastighetschef för Pargas kyrkliga samfällighet.
Lagom varmt för besökare och orgel
Förra hösten togs oljepannorna ut i kyrkorna i Nagu, Norrskata och Houtskär och ersattes med effektiva jordvärmepumpar för att få ner uppvärmningskostnaderna. Värmepumpen som nu ersatt den gamla oljepannan i Nagu är en så kallad fastighetspump som skulle klara av att värma upp ett mindre höghus. Värmedistributionssystemet i Nagu kyrka renoverades så sent som 2008 och alla rör- och elsystem var ännu i så bra skick att man kunde koppla in värmepumpen utan större renoveringar.
Skärgårdens brunnsborrning, som installerade pumparna, borrade tre borrhål med en sammanlagd längd på 850 meter för värmeuppsamlingskabeln och trots att vintern varit mycket kall har man klarat sig med jordvärme hela vintern.
- Temperaturen i kyrkan har varit ganska exakt 20 grader hela vintern, och systemet har klarat det bra även om systemet ännu håller på och kalibrerar sig. Blir det varmare än så tar orgeln skada och blir det kallare så fryser kyrkobesökarna, säger församlingsmästare Johannes Johansson.
Total kostnad cirka 250 000 euro
I Houtskär blev man tvungen att förnya det tekniska utrymmet och avloppssystemet i samband med värmepumpinstallationen. Där och på Norrskata är värmepumparna av mindre modell än i Nagu. Totalt kostade värmesystemet cirka 210 000 euro och övriga arbeten; byggnadstekniska arbeten, elarbeten och avlopp cirka 40 000 euro. Tjugo procent av summan kan täckas med kyrkostyrelsens kolneutralitetsbidrag.
Man räknar med att jordvärmepumparna ska kunna betala sig tillbaka på tio år och spara in 20 000 euro per år, det vill säga kring 40 procent, i värmekostnader årligen.
Karlsson berättar att kyrkan i Finland har en energi- och klimatstrategi som ska leda till en kolneutral kyrka 2030 och att övergången till jordvärme är ett steg i rätt riktning.
Eluppvärmning en utmaning
- Församlingarna äger ännu åtta fastigheter som värms upp med olja, och av dem ska två säljas i år och det är Iniö och Korpo prästgårdar, säger Karlsson.
Han säger att den stora utmaningen i fortsättningen är att så många av samfällighetens byggnader värms upp med direkt el. Korpo kyrka värms upp med olja och Iniö kyrka med el. Båda de kyrkorna ska renoveras grundligt de närmaste åren: Iniö kyrka 2025 och Korpo kyrka troligen 2026 och då uppdateras också värmesystemet. I Korpo ska man bland annat byta ut all teknik och putsa väggarna invändigt.
Tuuli Meriläinen