Lärcentret invigdes officiellt i måndags

två kvinnor och en man på en scen
Rektorerna Annika Gustafsson, Ari Rintanen och Christa Andersson rimmade om vardagen i Brava. Foto: Mikael Heinrichs
Publicerad:

I måndags var det äntligen dags för den officiella invigningen av Pargas stads del av lärcentret Brava med festtal, uppträdanden och kaffebjudning för personal och inbjudna gäster.

Bland publiken fanns förutom ledande tjänstemän och politiker i staden och från skolorna också en hel del tidigare beslutsfattare som var med då besluten om investeringen i lärcentret fattades.

Skolornas totalt omkring 740 elever och studerande följde med invigningen direktsänt i sina klassrum.

Festtalet hölls av idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist, själv student från Pargas svenska gymnasium år 2000.

Ordförande Maj Björk från nämnden för fostran och utbildning stod för stadens hälsning medan rektorerna Annika Gustafsson, Ari Rintanen och Christa Andersson berättade om vardagen i Brava på rim.

Inte bara en dans på rosor

Att precis allt inte varit en dans på rosor framgick mellan rektorernas verser – man har tampats med både trånga klassrum och regelverk som dröjt länge att utforma. Det har blivit en del kompromisser längs vägen – och mopedparkeringen lär fortfarande vänta på en slutgiltig lösning.

Mellan talen bjöd Sarlinska skolans och Paraistenseudun koulus elever på musikunderhållning med inslag av Veronica Maggio, Kuumaa och Coldplay.

Samarbetet mellan kvartetten Sarlinska skolan, Paraistenseudun koulu, Pargas svenska gymnasium och Paraisten lukio samt yrkesutbildaren Axxell som inledde i sina nya utrymmen nu i höst, är ännu i planeringsskedet, men åtminstone rektorerna Christa Andersson från Sarlinska och Annika Gustafsson från PSG ser fram emot att inleda det på allvar.

– Än så länge ha det konkreta samarbetet inte kommit i gång, men vi har fört en del diskussioner. Tanken är att komma vidare tidigast efter höstlovet, då också Axxell hunnit landa litet mer i den nya vardagen på Skolgatan, säger Gustafsson.

Sex olika läroanstalter

I själva verket handlar det om totalt sex olika läroanstalter som nu finns under samma tak då man också räknar med yrkesutbildaren Optima, som erbjuder Hux-utbildning (handledande utbildning för personer som saknar examen på andra stadiet) och Telma-utbildning (utbildning som handleder till arbete och självständigt liv) på Skolgatan.

Mikael Heinrichs

050-306 2004

mikael.heinrichs@aumedia.fi