Liv i luckan under hantverkstivolit
Stadens satsning på öppna hantverksverkstäder under två veckors tid har varit pop.
Nu pågår den första veckan av stadens Do it Yourself (Gör det själv), DIY- verkstäder. Under två veckor bjuder staden på öppna hantverkstäder för stora och små i gamla Tips-tjänst lokal på Köpmansgatan 10. Verkstäderna har redan lockat många besökare berättar projektledaren Viveka Lindqvist.
Det bjuds på graffitiverkstad, inredningsverkstäder, gör din egen skrotrobot eller dina egna smycken och mycket mera. Vardagsförmiddagarna är reserverade för skolelever och dagisgrupper men eftermiddagarna och kvällarna är öppna för alla intresserade. Man får komma och gå som man vill och de flesta verkstäder är avgiftsfria, endast för verkstaden där man gör en krans med vårblommor uppbärs en liten avgift för materialet. På verkstaden där man gör spratteldockor av sina familjemedlemmar behöver man ha fotografier av familjen med sig, annars finns material till alla verkstäder.
– Eftersom vi till nittio procent använder material som är donerat eller återvunnet så kan vi hålla verkstäderna gratis. Många har donerat sådant som de inte längre har användning för, ännu tar vi också gärna emot mer material, man får gärna hämta hit om man vill, säger Lindqvist.
När PK besökte verkstäderna under en förmiddag höll Malm skolas klass 6B på att göra påsar till sina mobiltelefoner med flossa- ryateknik.
Elin Pettersson och Jessica Fagerholm sitter vid ett bord och knyter ryaknutar.
När det är klart ska de sy fast sin minirya på en tygbit som de sedan syr till en påse för mobiltelefonen.
– Det är nog lite svårt. Vi har inte gjort det här tidigare, säger flickorna.
De får hjälp av sin textilslöjdlärare Ida Runeberg. Hon är väldigt glad över att eleverna får lära sig knyta en rya.
– Det här är en gammal teknik som inte hör till läroplanen. Jag nappade genast på det när vi fick erbjudande om att delta. I den nya läroplanen finns det inte lika mycket slöjd som tidigare, det är verkligen synd. Slöjd är ett ämne där man använder hela hjärnan och händerna, dessutom är det det enda ämnet där man jobbar med längre processer. Slöjden ger processtänkande och man lär sig om sig själv när man jobbar med sina händer. Jag tycker själv att processen när man skapar något är viktigare än materialet man jobbar med. Därför är det synd att man i Pargas gått in för att alla ska ha lika mycket teknisk slöjd som textil slöjd, man hinner inte göra längre arbeten som är viktiga för processtänkandet då.
I dag, torsdag, hålls en verkstad i graffitimålning med Samuli Metsäranta som studerar konst och har målat graffiti i över tio år. Om vädret är fint hålls den vid Ahonenska hörnet och om det regnar är den i grottan. I morgon, fredag, hålls en verkstad med konstterapiledaren Tove Bornemann, då får man måla intuitivt utan prestationskrav. Verkstäderna hålls måndag till lördag fram till den 25 april.
Marina Saanila