Luciaröstningen har inletts – men de stora publikevenemangen uteblir i år

Luciakandidaterna bekantar sig med Bantisbarnens alster. Från vänster Mira Prost, Armida Wanström, Desirée Kavander, Tilda Gustafsson och Mathilda Heikius. Foto: Mikael Heinrichs
Luciakandidaterna bekantar sig med Bantisbarnens alster. Från vänster Mira Prost, Armida Wanström, Desirée Kavander, Tilda Gustafsson och Mathilda Heikius. Foto: Mikael Heinrichs
Publicerad:

Allting ställs inte in trots coronaläget – en sak man kan lita på är luciatraditionen i Pargas. Det ser kvintetten Tilda Gustafsson, Desirée Kavander, Mathilda Heikius, Mira Prost och Armida Wanström till.

Att det blir ett annorlunda luciaår är förstås rätt så självklart, eftersom det inte finns möjlighet att ordna luciakröning i en fullsatt kyrka i år. Dessutom uteblir den traditionella luciakortegen helt och hållet.

– Ja, det är väl typ allt som blir annorlunda än det brukar, säger Kavander.

– Till exempel blir det inga besök på äldreboenden i år, säger Heikius.

Stor tacksamhet

De flesta uppträdanden som blir av – förutom den traditionella luciaandakten som ordnas i kyrkan, men utan storpublik – ordnas i mån av möjlighet utomhus.

– Men det känns som att vad vi än gör tas det emot med tacksamhet, säger Wanström.

– Precis, det känns som att vi bidrar med nåt som hör till normaliteten, att inte allt försvinner på grund av coronaläget, säger Prost.

– Vi känner en stor tacksamhet över att få göra det här, säger Gustafsson.

Kröningen kan ses på nätet

Luciakröningen i kyrkan kommer att sändas på webben så att alla kan ta del av den och dessutom kommer man att klippa ihop ett kortare sammandrag på 10–15 minuter från kyrkan som kommer att kunna ses i efterhand.

På plats i kyrkan finns endast luciaföljets närmaste och kaplan Pär Lidén som håller andakten.

– Tanken är att den filmen sedan också ska visas på äldreboenden istället för de traditionella besöken, säger Mona Nylund-Gustafson.

Men det är många detaljer som inte ännu är helt spikade detta annorlunda luciaår.

– Man får försöka vara kreativ och hitta på nya sätt att nå ut, håller alla fem med om.

– Det känns bra att åtminstone nånting är som det ska vara under ett år då allt är annorlunda, säger Wanström.

Röstningen går till som den brukar

Folkhälsans Annika Johansson-Rosenlund påminner om att röstningen i stort sett sker som tidigare. Man kan rösta på sin favoritkandidat i de postlådor som placerats ut på olika håll i staden, per post eller per e-post.

– Däremot är det nytt för i år med en röstningsavgift på minst 2 euro. Intäkterna går till hjälpbehövande barnfamiljer i Pargas.

Luciaröstningen inleds i dag, den 29 oktober.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi