Norrgårds konstklinik sjuder av liv

Publicerad:

Uppfräschade utrymmen i Norrgårds konstklinik möjliggör många nya kurser.

– Det finns en skaparanda i det här huset. Utrymmena passar utmärkt för våra hantverkskurser och språkkurser. Det finns en själ i huset som passar vår verksamhet, säger Cecilia Hindersson som sedan årsskiftet är rektor för både Väståbolands medborgarinstitut och Saariston kansalaisopisto.

Sedan hösten har Väståbolands medborgarinstitut och Saariston kansalaisopisto haft hela Norrgårds konstklinik för sig själv. Tidigare var det privata daghemmet Sylityyny inhyst i en del av huset, men daghemmet stängde i höstas. Nu har man fräschat upp utrymmena, gjort om inredningen och införskaffat nya möbler. I vissa rum har man satt upp ljudskivor i taket för att få bort ekot.

Det finns gott om utrymme i det gamla huset i Bläsnäs, men eftersom det inte finns något kök eller slöjdsal i konstkliniken så hålls många kurser ännu i skolor runt om i staden.

– Vi försöker ordna så mycket kurser som möjligt här, det blir en bättre samhörighetskänsla för oss när vi kan koncentrera vår verksamhet till ett ställe. Vi har fler kurser dagstid nu än vi har haft tidigare och dagstid kan vi inte heller husera i skolor, så vi är jätteglada över våra utrymmen här.

– Den negativa responsen vi har fått är att det ligger för långt från centrum. Alla har ju inte bil. Min dröm är att vi skulle kunna koncentrera vår verksamhet till centrum, det är ju ändå över 3000 personer i centrala Pargas som besöker oss så det skulle verkligen liva upp stadskärnan om vi hade ett lämpligt hus där. Men det är inte aktuellt nu.

Motionskurser som har många deltagare går inte heller att hålla i huset eftersom jumppasalen är liten. Men t.ex. konditionsboxningen och seniorjumppan hålls här.

– Omgivningen här är ju väldigt fin, det är en vilsam miljö. Tidigare har vi haft familjemotion utomhus. Just nu har vi inga inbokade utomhuskurser men troligtvis kommer vi att hålla kurser också här på gården i sommar, berättar kursplanerare Solveig Vesterlund.

De populäraste kurserna är enligt Hindersson och Vesterlund matlagningskurserna.

– Långa kurser som går en hel termin är inte lika populära som förr. Nuförtiden vill folk hellre gå korta kurser, till exempel en veckoslutskurs eller kurser som hålls en till fyra gånger. I och med den här trenden har vi många fler kurser nu än tidigare, men de är kortare, säger Hindersson.

– Våra korta språkkurser har varit verkligt är populära. Man hinner visserligen inte lära sig ett nytt språk under ett veckoslut, men man får bekanta sig med språket och landets kultur. På vår veckoslutslånga introduktionskurs i ryska lagade vi borstsoppa och sjöng ryska sånger, det var väldigt trevligt, berättar Vesterlund.

  • Väståbolands medborgarinstitut och Saariston kansalaisopisto har nu ca 380 kurser under ett läsår och närmare 200 lärare.
  • Norrgårds konstklinik ägs av Pargas stad, men den finns på listan över fastigheter som skall säljas.
  • Huset byggdes 1908 som sinnessjukhus som det då hette. Först i en våning, senare byggdes en våning till. Ännu på 1980-talet var byggnaden i användning som b-sjukhus. Huset har sedan dess varit i mångsidigt bruk, bl.a. har där varit hostelverksamhet (Norrgårds Inn).
  • Medborgarinstitutet hade sina första kurser i huset hösten 2002.