Nytt projekt vill fungera som språkrör
Janna Gerkman håller i trådarna för projektet Medvind som hjälper och stöder familjer med barn och unga med specialbehov.
Projektet har nu fortgått i ett halvår och finansieringen är säkrad ca ett år framåt. Tanken är att erbjuda mångsidigt stöd för familjer och alla andra som kommer i kontakt med barn eller unga med NPF som innefattar neuropsykiatriska funktionsnedsättningar så som ADHD, autismspektrumtillstånd samt Tourettes.
– Vi vill kunna ge konkreta råd och information åt alla i barnets nätverk, från föräldrar till dagispersonal till läkare och terapeuter, förklarar projektkoordinator Gerkman som påpekar också att projektets tjänster är avgiftsfria och man jobbar med tystnadsplikt.
Gerkman jobbar aktivt med att bygga upp en informationsspäckad hemsida. Dessutom jobbar hon både med sociala medier och med besök hos instanser, så som skolor och daghem.
Projektet Medvind samarbetar med bl.a. Folkhälsan och Mer än ord-projektet, som använder sig mycket av föräldraexperter i samband med första beskedet. ”Tanken är att vi vill ha en ”nolltröskel-verksamhet”. Till och med den som inte har någon diagnos men som oroar sig för dessa saker är välkommen att kontakta oss, fortsätter hon.
Projektet Medvind har som målsättning att jobba först i Åboregionen på svenska. Man kommer att bygga en fungerande modell som sedan tas i bruk i hela Svenskfinland och efter det är tanken att man fortsätter i hela landet, då även på finska. Projektet finansieras av Sundells stiftelse och Eschnerska frilasarettet. För att utvidga verksamheten till hela Svenskfinland och senare till hela landet behövs ytterligare finansiering.
– Behovet är stort. Jag har redan blivit kontaktad både från Österbotten och Åland, berättar Gerkman.
– Vi vill avdramatisera diagnoserna, slå sönder myter och stereotypier, fortsätter hon och påminner att utan hjälp kan barn med specialbehov utfrysas ur kompiskretsen då vännernas föräldrar förbjuder de egna barnen att umgås med barnet med specialbehov.
Barn med specialbehov kan ha problem med många saker, så som sömn, matsituationer och den allmänna ångesten. Livet blir nödvändigtvis inte lättare när man har fått en diagnos, vilket man ofta förväntar sig. Man har laglig rätt till hjälp, men det riktigt konkreta stödet kan utebli.
– Vi samlar olika lösningar som andra föräldrar prövat på. Alla lösningar passar inte alla, men genom att testa sig fram kan man hitta de metoder som kan hjälpa, förklarar Gerkman som själv har över 10 års erfarenhet inom området.
Projektet Medvind vill vara ett språkrör för de här familjerna. Föräldrarna skäms inte för sina barn, men barnen själv vill kanske inte att man talar om saken utanför familjen. Medvind kan kollektivt lyfta fram dessa frågor utan att hänga ut enskilda barn eller familjer
Laura Johansson