Paraisten lukios byggnad bör användas
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Gymnasieskolan är en skyddad byggnad. Den har reparationsskuld, men bevarandestatusen kräver reparationer, byggnaden kan inte bara lämnas för att ruttna. Istället för att lämna huset tomt borde det göras tillgängligt för Pargasborna. Byggnaden är bra och skulle ge en utmärkt miljö för ett brett utbud av aktiviteter. Inom Vänsterförbundet i Pargas har vi tagit initiativet för att använda gymnasiebyggnaden som bygdegård för kommunen.
Svenska Kulturfonden har varit villiga att utveckla denna typ av verksamhet i Pargas. Samarbete har inte inletts tidigare, men att söka extern finansiering skulle säkert vara möjligt när planerna blir tydligare.
Inför AN-reformen erbjuder ett sådant byahus goda möjligheter till anställning med olika kontrakt. Som ett exempel lyfter jag fram byahuset i Åbo som drivs av Elävän Kulttuurin Koroinen ry, vilket har vuxit till att sysselsätta mer än 20 personer. Föreningen gör stora projekt tillsammans med stora tredje sektorsfinansiärer, som Kones fond. På området finns till exempel lerverkstad, cykelloppis, café, odling och två statyparker. Elävän Kulttuurn Koroinen ry:s byahus fungerar helt på föreningsbasis.
Som ett annat exempel nämner jag Lemos byahus, som fungerar som en mötesplats för byborna, ett ställe där man kan odla och de samarbetar mycket med skolor i området. Gymnasiebyggnaden i Pargas är bekvämt belägen nära skolcentrum och idrottsområden och ett samarbete med ungdomstjänst, skoltjänst och Kombi vore naturligt.
Vi initierade bygdegården vid senaste stadsfullmäktigemötet. Kommunhuset skulle vara en resurs för alla.
Lotta Laaksonen
Vänstern, 3:e vice ordförande i stadfullmäktige, Varha fullmäktige medlem