Pargas kom igen med på Seiteräs turnékarta

Seiterät. Vasemmalta Siiri, Mari ja Tuomo Seiterä ovat kiertäneet maata pitkin poikin useaan kertaan. Nyt he saapuivat Paraisille muutaman vuoden tauon jälkeen. Kuva: Mikael Heinrichs
Familjen Seiterä. Fyrbenta Siiri, Mari och Tuomo Seiterä har turnerat land och rike runt många gånger om. Nu landar de i Pargas efter en paus på flera år. Foto: Mikael Heinrichs
Publicerad:

Den finländska tivolitraditionen sträcker sig ända till 1800-talet. Familjen Seiterä är inne på sin 53:e säsong.

Det allra första man associerar tivoli med är knappast ord som kulturarv, Unesco och en egen kock. Åtminstone personligen tänker jag först på häftiga åkturer, spunnet socker (och överkonsumtion av det) samt det där ena, häftiga armbandsuret i gräll plast med miniräknare som jag bara måste ha. Att det sedan visade sig praktiskt taget omöjligt att fiska upp just det uret ur apparaten i fråga lär knappast komma som någon större överraskning.

Delad glädje

Nu har Pargasbor igen chansen att återuppliva sina tivoliminnen med Seiteräs turné, som gör ett stopp i Pargas efter en paus på fyra-fem år. Tuomo och Mari Seiterä tar med sig sin karavan – eller åtminstone hälften av den – fram till söndag eftermiddag.

– Vi beslöt oss för att dela på härligheten, delvis eftersom vi inte hade fått rum med alla våra maskiner här i Pargas och dels för att dela på glädjen. Den andra halvan turnerar just nu i trakterna kring Pieksamäki, Varkaus och Turengi. På söndag tar vi sedan sikte på Högfors och sammanstrålar någonstans på vägen, berättar Tuomo Seiterä.

Då befinner man sig redan rätt så nära hemorten, som finns i kommunen Loppi – närmare bestämt i byn Läyliäinen. Där ligger depån och garagen.

– Då snackar vi mitt ute i ingenstans, men det ger samtidigt en bra motvikt till turnerandet i städerna, då vi alltid är i blickfånget, säger Mari Seiterä.

Varje kilometer räknas

För tivolit är det viktigt att hålla koll på kilometrarna och framför allt undvika onödiga sådana. Turnéerna planeras i god tid, till och med flera år på förhand. Det finns vissa standardanhalter och -tidpunkter: säsongen inleds i Riihimäki kring påsk och på Valborg är det Björneborg som gäller. En säsong omfattar cirka 3 600 kilometer – per fordon. Då man multiplicerar ut det rör vi oss närmare 140 000 körda kilometer per år.

Turnén tar ungefär ett halvår i anspråk, från april till september. Efter det servar man utrustningen och bilarna, sköter pappersexercisen och rekryterar nya anställda samt planerar det som komma skall. Förberedelserna kör igång redan i februari – vilket betyder att det i själva verket bara är i december och januari man har paus.

Kocken viktig kugge

En vanlig vecka består av att man kommer till följande anhalt på måndag och packar upp. Tisdagen är ledig och från onsdag till söndag är det full rulle. På söndag packar man ihop och kör mot följande anhalt.

Hela karavanen omfattar närmare 35 fordon och 37 anställda. I den siffran ingår också en egen kock som tillreder personalens mat under hela turnén.

– Han är utan vidare en av de viktigaste i gänget, eftersom man alltid jobbar bättre med mätt mage, säger Tuomo Seiterä.

Fint erkännande

Den finländska tivolitraditionen upptogs i november i fjol i den nationella förteckningen över det levande kulturarvet i Finland av Utbildnings- och kulturministeriet. Självskriven etta på listan som i fjol fick 52 nya objekt är förstås bastutraditionen.

Den här hedersbetygelsen är särskilt viktig för Tuomo Seiterä, inte minst tack vare att han är ordförande för intresseorganisationen Suomen tivolien ja sirkusten yhdistys.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi