Pargas Läkarstation erbjuder nu även psykologtjänster
Sabina Westerbäck blev intresserad av psykologi redan i gymnasiet. Onsdagen den 2 september var psykolog Sabina Westerbäcks första arbetsdag i Pargas. Hon är nyanställd vid Pargas Läkarstation. Men Pargas och jobbet som psykolog här är inget nytt för henne.
– Jag är född och uppvuxen i Pargas och mitt intresse för psykologi växtes redan i gymnasiet, berättar Sabina Westerbäck (född Karlsson).
Hon var intresserad av barn och ungdomars utvecklingspsykologi, tog först en pol.mag.-examen, jobbade en tid och studerade vidare klinisk psykologi vid Åbo Akademi och blev legitimerad psykolog.
Hon har jobbat nästan tre år vid Barnpsykiatriska akutmottagningen vid ÅUCS och en kortare period vid Åbolands sjukhus psykiatriska enhet och jobbar nu 80 procent i Salo vid barnpsykiatriska polikliniken.
– Men här i Pargas är det inte enbart barn och ungdomar som jag riktar mig till. Det kan gälla stödsamtal för alla åldrar, familjer och även äldre människor. Barn kommer ofta först med föräldrarna såsom de flesta ungdomarna, men man kan träffa dem också utan föräldrar. Samma gäller äldre, de kan gärna ha med sig en anhörig.
– Jag har funderat på behovet av psykologtjänster. Ibland kan det vara flere i kön, ibland färre, men till en privat mottagning kommer man ju snabbt och det är viktigt vid akuta behov.
Det finns också möjligheter att få FPA-avdrag för vissa tjänster.
Sabina Westerbäck säger att i Pargas finns en krisgrupp som gör bra arbete och har en bra beredskap. Jag ställer själv upp med konsultation vid behov när det gäller till exempel flyktingar och immigranter.
– Man blir aldrig fullärd och jag går nu en terapeututbildning. Det är någonting som ger mycket för jobbet som psykolog, säger Sabina Westerbäck.
Sabina Westerbäck har flyttat tillbaka till Pargas med sin familj som består av man och två söner. Familjen har byggt ett egnahemshus och gårdsplanen vid nybygget kräver sin tid i skötsel och underhåll. Pojkarna är små; ett samt två och ett halvt år gamla, så det blir inte så mycket fritid för föräldrarna.
– Jag försöker gå på jumpa en gång i veckan eller gå en promenad med en väninna, det är min egen timme, småler Sabina Westerbäck.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@fabsy.fi