Pargas satsar på stadens yngre seniorer i vår
Ett hem utan elektricitet och varmvatten är fortfarande i dag vardag för en del äldre människor också i Pargas.
I sådana fall kan man till exempel ha rätt till badservice.
Men när staden gör sina kartläggningar bland de äldre som har fyllt 80 och inte får hemhjälp har det visat sig att största delen av dem inte vet vilka tjänster det finns att få.
Rätt till en värdig ålderdom
Vid stadens äldreomsorg betonar man att det är viktigt att äldre får den hjälp de behöver. Men en förutsättning är att man vid äldreomsorgen vet om att någon behöver hjälp.
– En utmaning är att hitta de äldre som behöver hjälp i tid, före situationen blir katastrofal. Man har rätt till en värdig ålderdom, som man också kan njuta av, säger Medris Jurs, servicehandledare inom äldreomsorgen.
En orosanmälan kan rädda liv
Här kan en så kallad orosanmälan ha stor betydelse, ja rentav rädda liv.
– En orosanmälan kan göras av vem som helst som är orolig för någon äldre. Vi är väldigt tacksamma över till exempel postutdelare som tar kontakt om en postlåda bara blir fullare och fullare utan att någon tömmer den eller oroliga grannar som tar kontakt med oss.
Jurs säger att hon vet åtminstone fem fall där man inte vet hur det kunde ha slutat om inte en orolig medmänniska hade tagit kontakt.
Fler än hundra anmälningar i fjol
I fjol gjordes mer än hundra orosanmälningar i Pargas.
– Det är mer än en tredjedel fler än året innan. Det kan både bero på ett ökat behov och på att fler vet om att en sådan anmälan kan göras, säger minneskoordinator Emma Soveri.
Det kan handla om oro över att en äldre människa inte har setts till på länge, att hen inte längre tvättar sig eller att hen inte har tillräckligt med mat.
– En äldre människa med minnesproblem kan vara lika utsatt som ett barn. Man kan dra paralleller mellan en orosanmälan och en barnskyddsanmälan, säger Jurs.
72-åringars hälsa kollas
Förebyggande arbete blir allt viktigare och därför satsar man i Pargas nu också på yngre seniorer. I vår startar en pilot med hälsogranskningar för en del av dem som fyller 72 år. Den leds av hälsovårdare Natalie Fagerholm, som nås på telefon 050 577 3905. I mars finns det också planer på att ordna en temaeftermiddag för dem som fyller 68 år i år. Enligt planerna ordnas en motsvarande eftermiddag på finska i höst.
Sommarens kvartersträffar, som staden ordnade i samarbete med församlingarna och Röda Korset, var välbesökta och väldigt populära. Också i år blir det motsvarande träffar i någon form.
– Som mest hade vi 10–15 besökare på träffarna och en del blev återkommande gäster på träffarna, säger Medris Jurs.
Viktigt att mötas i små grupper
Hon säger att så kallade smågruppsträffar blir allt viktigare inom äldreomsorgen. Ett exempel är Pilketräffarna för äldre med missbruksproblem. Pilke erbjuder stödverksamhet med låg tröskel och kamratstöd för att ingen ska bli ensam med sina problem.
Pilketräffarna började i höstas och samlar 4–6 personer under ledning av Medris Jurs och Sari Lehtovaara. En del får också individuella hembesök.
I och med att allt fler äldre bor hemma vill man i Pargas utveckla rehabiliteringen av äldre i hemmen. Det kan handla om att få hjälpmedel, men också om praktisk kunskap som behövs till exempel efter en operation eller en längre sjukhusvistelse.
– För någon kan målet vara att man kan breda smörgåsar igen eller gå ut med soporna själv. Det handlar om ett mångprofessionellt arbete för att den äldres egna vardag ska fungera igen, säger Emma Soveri.
Lära nytt och kunna det man har kunnat
Det handlar både om att lära sig något på nytt och också om att upprätthålla sådant man kan.
– Att få människor att röra på sig är väldigt viktigt, säger hon.
Inom kort är det meningen att staden ska få en socialarbetare specialiserad på gerontologi och äldrevård.
För tillfället finns det också platser inom stadens dagverksamhet för dem som har behov av organiserad, ledd rehabiliterande verksamhet utanför hemmet. I dagverksamheten ingår måltider och lunch. Skjuts kan ordnas vid behov.
Kontakta Emma Soveri, 050 569 1814 för mer information.
Vem som helst kan göra en orosanmälan
En orosanmälan kan göras av vem som helst, som är orolig för någon över 65 år.
Anmälan, som kan göras anonymt, görs antingen via en blankett på stadens webb eller en pappersblankett eller per telefon till servicehandledaren Medris Jurs, 040 488 5692.
Personal från stadens äldre omsorg tar sedan kontakt med den det gäller för att kolla att allt är som det ska.
Seniorpunkten
Här får äldre tips och svar på frågor.
Öppet måndag–torsdag klockan 10–12 utan tidsbeställning.
Övriga tider går det bra att ringa 040 488 5692
Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi