Pargas svenska pensionärer höll månadsmöte med digert program

Privat
En dam som spelar dragspel.
Martina Lindberg underhöll med sitt dragspel under några allsånger.
Yvonne Vestberg Heino
Publicerad:

Den 16 oktober var det igen dags att samlas i Brankis och lyssna till ett välorganiserat program av Grupp 1 under ledning av Beni von Weissenberg. Vi hälsades alla välkomna av Sverker Engström som berättade lite om hur dagen skulle fortskrida innan ordet lämnades över till vår ordförande Gunnel Jansson som passade på att hälsa våra gäster från Pargas finska pensionärer välkomna! Hon berättade om nästa månadsmöte den 20 november som också är vårt Höstmöte med sedvanlig medlemsagenda till vilken alla dokument finns på vår hemsida fr ån och med 15 november.

Lyckat samarbete med studerande

I december kommer vi att få besök av Diabetesföreningen och Gunnel berättade vidare om vårt kvartalsbrev som nu gått ut till alla som lämnat sin epostadress. Det blev också en påminnelse om Seniorföreläsningarna i samarbete med Kombi varav den första hålls redan nästa vecka av Pia Heikkilä i Pargas stadshus, denna gång i matsalen samt till Magnus Sundman som kommer i november och berättar åter om Pargas – här behöver man anmäla sig så fort som möjligt då han brukar ”dra fullt hus” och endast ett antal får plats i Bryggan. Gunnel berättade också om vårt samarbete med de finska läkarstuderande som besökt och intervjuat våra pensionärer för att bättre kunna förstå och göra sig beredda att möta svenskspråkiga patienter när de kommer ut i arbetslivet. Under två dagar var det livliga diskussioner på Seniorpunkten och alla – både studenter och pensionärer – var nöjda och glada över arrangemanget.

Reseinformationen hölls denna gång av Per-Olof Nordin som påminde om Porkala-resan och även om lillajulskryssningen den 25-26 november. Till Ekenäs julmarknad kan man åka den 7 december tillsammans med Åbolands pensionärsförening. Clara Kronqvist-Sundström berättade om ÅST´s stora Julkonsert den 14 december kl. 18.00 samt om vårens teaterföreställning Katriina den 14 februari. All info hittar ni på vår hemsida.

Allas vår pigga Tiiti Karlsson mjukade upp våra stela nackar med några lätta rörelser och berättade återigen om Kraft i åren- satsningen i nya PIUG och hälsade alla välkomna dit på måndagar för att bättra på den viktiga konditionen.

Förste talare ut var bibliotekschefen Tapani Häkkinen som innan kaffet informerade om vad biblioteket har att erbjuda både i form av vanliga böcker, e-böcker, ljudböcker, film och musik samt även tidningar och tidskrifter. Bara att logga in på Blanka.fi och hela världen ligger öppen!

Privat
En man som pratar i mikrofon.
Bibliotekschef Tapani Häkkinen berättade vad biblioteket har att erbjuda både i form av vanliga böcker, e-böcker, ljudböcker, film och musik samt även tidningar och tidskrifter.

Info om intressebevakningsfullmakt

Efter kaffet blev det ny viktig info av Pontus Lindberg, advokat från advokatbyrån Lindberg & Co i Åbo som informerade om hur viktigt det är för oss att göra en intressebevakningsfullmakt i god tid, det vill säga redan nu medan vi ännu klarar av att bestämma vem som ska ta hand om ekonomiska och personliga beslut utifall det händer att vi inte klarar av det själva. Han påminde om vikten av åtminstone ett par originalkopior som var och en är bevittnade av två utomstående personer samt att också ha en ersättare till fullmaktshavaren – till exempel en advokat eller jurist vilket underlättar om det skulle bli tvister. Den dag fullmakten eventuellt kommer att träda ikraft behövs ett läkarutlåtande också vilket kan vara bra att lägga in redan från början. Viktigt är att ha förtroende för den du ger fullmakt och att veta att tystnadsplikt råder för alla.

Martina Lindberg från Booklet i Pargas underhöll oss med sitt dragspel under några fina allsånger och hon välkomnade oss alla till församlingshemmet på lördag kl. 17 då Pargas manskör håller en konsert de kallar för ”Morgondimma” varifrån intäkterna går oavkortat till rörelsen ”Håll skärgården ren”. Heikki Inkari tackade å de finska pensionärernas vägnar för inbjudan och så var vi några som ”lyckan stod bi” i lotteriet som avslutade vårt möte.

Yvonne Vestberg Heino
Publicerad: