Pargasbon och nyblivna apotekaren Heidi Korin: ”Nu är jag tillbaka på gräsrotsnivå igen”

dam, apotek
Iloinen apteekkari. Heidi Korin on kouluttautunut aktiivisesti koko uransa ajan.
dam, apotek
Glad apotekare. Heidi Korin förverkligade en långvarig dröm och blev apotekare. Bild: Malin Johansson.
Publicerad:

Iklädd den vita apoteksrocken öppnar Heidi Korin dörrarna till sitt alldeles egna apotek - sedan den första augusti i år är hon egenföretagare och apotekare.

– Det är ett stort ansvar jag har, men jag sover nog gott om nätterna säger, den nyblivna apotekaren Heidi Korin och ler.

Den första augusti i år tog hon över Kråkkärrets apotek i Åbo och fungerar nu som självständig företagare. Att bli apotekare är inget man gör med vänster hand – det krävs både långa studier på universitetsnivå, erfarenhet inom branschen och ett godkänt apotekslov som utfärdas av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea för att kunna få den titeln.

– Jag ansökte om apotekstillståndet i december ifjol och i mars i år beviljades jag apotekstillståndet för Kråkkärrets apotek.

Sommaren gick åt till förberedelser

Apotekstillståndet ges ut endast till särskilt lämpade provisorer i form av ett personligt privilegiebrev. Då besvärstiden på drygt en månad hade löpt ut och apotektillståndet vunnit laga kraft, satte Korin igång med att förverkliga sina planer och den sista juli gjordes affärsköpet. Sommaren gick åt till att skriva kontrakt och förbereda apotekarbytet.

– I köpet ingick förrådet, all lös egendom och hela affärsverksamheten.

På apoteket jobbar en provisor, tre farmaceuter, en hyresfarmaceut och en läkemedelstekniker. Som apotekare ansvarar Korin för hela apotekets verksamhet. Apotekaren ansvarar också för att det finns ett visst baslager av mediciner att tillgå.

– Jag är ansvarig för läkemedelsförsörjningen i Kråkkärret och i Laustis.

Området är mångkulturellt

I Kråkkärret- och Laustisområdet bor sammanlagt cirka 18 000 människor. Området är mångkulturellt och i Kråkkärret har över 50 procent av befolkningen ett annat modersmål än finska. Sammanlagt finns det 60-70 olika nationaliteter representerade. Det bor speciellt mycket barnfamiljer i området, vilket också märks på efterfrågan.

– Vi säljer mycket produkter för barn och vitaminer för egen vård.

Korin berättar att hon så gott som dagligen pratar både finska, svenska och engelska i kundbetjäningen och det är inte ovanligt att kunderna har en tolk med sig då de besöker apoteket. I sitt tidigare jobb som apotekschef på egentliga Finlands största apotek hörde inte kundbetjäningen till hennes främsta arbetsuppgifter, men efter att ha varit drygt tre år borta från kundbetjäningen trivs hon som fisken i vattnet.

– Nu är jag tillbaka på gräsrotsnivå igen och det är roligt.

Deltar själv i kundbetjäningen

Korin har en diger erfarenhet från apoteksbranschen – allt från sitt första sommarjobb på ett apotek till att ha fungerat som provisor på både mindre och större apotek i trakten. Dessutom har hon utbildat sig aktivt under hela sin karriär. Som egenföretagare njuter hon nu av den frihet jobbet ger, men konstaterar samtidigt att man är företagare dygnet runt. Apoteken utgör en del av hälsovården och det måste hela tiden finnas ett visst lager av mediciner att tillgå. Kråkkärrets apotek håller öppet alla vardagar från nio till sex och även på lördagar från nio till tre. Eftersom Korin själv också deltar i kundbetjäningen följer hon långt apotekets öppethållningstider och är på plats då apoteket är öppet. Under lugnare dagar försöker hon sköta mera administrativa uppgifter.

– Den första tiden gick mest åt till att lära mig apoteksprogrammet som var nytt för mig, bekanta mig med personalen och iaktta verksamheten.

"Det finns gott om jobb för farmaceuter"

Korin berättar att det en längre tid har varit brist på farmaceuter, men tillsvidare har hon inte haft svårigheter med att hitta kompetent personal. Hon betonar att den som vill jobba som farmaceut behöver vara intresserad av hälsovård, mediciner och människors välbefinnande. Det är bra att vara social, språkkunnig och tycka om kundbetjäning, som provisor måste man också vara intresserad av ledarskap och kunna fungera som ledare för sitt team.– Det finns gott om jobb för farmaceuter. Precis som det finns goda utsikter för farmaceuterna, säger Korin att utsikterna är goda för hennes apotek då det gäller tillväxt och utveckling.

– Det finns många möjligheter med det här apoteket, säger Korin och ser hemlighetsfull ut.

Apotekaren Heidi Korin

Ålder: 46

Utbildning: farmaceut från ÅA, studerade till provisor vid Helsingfors universitet. Ekonomiekandidat från ÅA, fortbildningar inom företagsamhet och ledarskap

Familj: gift med Johan, två söner, Amos, 15, och Linus, 17

Bor: i Pargas i egnahemshus, uppvuxen i Karleby

Intressen: Båtliv, att vara tillsammans med familjen, gillar sport, speciellt att åka snowboard och terrängskidor.

Motto: Man ska inte vara rädd för att våga – vågar man inte kommer man inte heller någonstans

Aktuell som: Nybliven apotekare

Malin Johansson