Pargasklassikern Birsen firar jämna år

Publicerad:

Då det i år är dags att fira 30-årsjubileum för ”Boundbirs’n”, kan man redan med fog tala om en institution bland sommar-evenemangen i Pargas.

Birsen lockar varje gång den ordnas tusentals besökare till Pargas centrum – uppskattningsvis mellan 5 000 och 7 000 besökare brukar dyka upp, men eftersom evenemanget är gratis handlar det bara om en uppskattning.

Den allra första birsen ordnades den 13 augusti 1994 – och sedan dess har evenemanget ordnats vart annat år förutom 2018 och 2020. Med andra ord blir det här det 14:e arrangemanget.

För samman producenter och konsumenter

Idén föddes under vintern 1993–94 då en grupp lantbrukare i Pargas kom fram till att en lantmarknad mitt i Pargas skulle vara ett ypperligt sätt att föra samman producenterna och konsumenterna. Den tanken är fortfarande högst aktuell.

Det var lantmannagillets dåvarande ordförande Lars Nummelin som tillsammans med Arto Köpilä blev något av ansiktet utåt för evenemanget vid starten. Sedan dess har bland andra Roger Lindroos, Andreas Johansson och Johan Hermansson hållt i trådarna.

Efter storsatsningen 2016 med kalkbränningsuppvisning, traktortävlingar med mera blev det en ofrivillig paus då de frivilliga arrangörerna inte längre mäktade med arrangemangen – och sommaren 2020 då nya talkokrafter engagerats var det coronapandemin som satte stopp för evenemanget.

Sedan nystarten är det Kitty Abrahamsson som är ordförande för arrangörsföreningen och hon har med sig en aktiv styrelse i vice ordförande Markus Karlsson, kassör Pontus Willberg, sekreterare Anna Johansson samt medlemmarna Oskar Holmberg, Martin Lundström, Charlotte Sirén och Anton Söderholm.

"Vi hämtar in landsbygden till stan"

– Birsens grundtanke har varit den samma under alla år, vi hämtar in landsbygden till stan och bjuder på ett mångsidigt och roligt program som passar alla åldrar. I år blir det också en fotoutställning med bilder från jordbruket förr och en gratiskonsert med Sås och Kopp, berättar hon.

Som sig bör kan man på birstorget, i praktiken den stora parkeringsplatsen mellan FBK-huset och Pargas Affär-huset, göra inköp till producentpriser på marknaden, bekanta sig med olika djur, köra traktor och grävmaskin, kolla in hötivolit och delta i olika tävlingar. Till birstorget har ett femtontal producenter anmält sig.

Digert program på birsen

– Det kommer att bli ponnyridning, skattjakt för familjens yngsta och en hel massa annat. Konserten börjar klockan 13 och är gratis, precis som det övriga programmet. Det är endast torg- och matförsäljningen som kostar mellan klockan 10 och 15, säger Abrahamsson.

Popup-lunchserveringen börjar klockan 11 och fortsätter fram till cirka klockan 14. Förutom den blir det också lunch à la Anders Fagerlund, Marthornas våfflor, thailändsk mat på torget, grillkorv och kaffe.

Allt som hör till arrangemangen görs – liksom alltid i birssammanhang – med frivilliga talkokrafter. Byggandet av marknadsområdet inleds på fredag kväll den 9 augusti och arrangörerna hoppas att parkeringsplatsen faktiskt är tom då.

– Det betyder samtidigt att vi inte skulle kunna förverkliga evenemanget utan alla de lokala företagare som ställer upp som sponsorer, påminner Abrahamsson.

Mera om Boundbirs’n hittas bland annat på webbplatsen birs.fi eller på Facebook och Instagram på @boundbirsn.

Vaddå ”Boundbirs”?

Namnet härleds från tiden när bönderna kom in till Pargas på hästryggen för att handla.

Hästen var på den tiden det enda fortskaffningsmedlet och kallades för ”birs” (taxi).

Hästarna ”parkerades” vid en stång som fanns exakt på det ställe den första Boundbirs’n ordnades, precis utanför.

källa: Boundbirs’ns webbplats, www.birs.fi

Visst ska det dansas på birs’n!

Ända sedan evenemanget startade 1994 har underhållningen också funnits med på ett hörn. Under de första åren ordnades en birsdans i dåvarande 4H-stallets manege och senare har dansen ordnats både på Köpmansgatans gågata i Pargas och på parkeringsområdet vid FBK-huset.

I år blir det parkeringen som igen agerar danslokal – och det Karlebybaserade dansbandet Guns Rosor som står för underhållningen tillsammans med countrymusikern Larry Peninsula.

Senast Boundbirs’n ordnades för två år sedan hade man kombinerat arrangemangen med Parfest, så att själva festivalen fungerade som ”efterfest” till birsen. Nu blir det ändå två skilda arrangemang och Birsdansen kör igång klockan 19 och pågår till midnatt. Nattmat kommer också att finnas till salu på området.

Samtidigt är det tillbaka till rötterna som gäller, för det blir countrymusik och dansbandsmusik för hela slanten. Det är Väståbolands företagare som står för kvällsprogrammet medan birsföreningen fokuserar på familjeprogrammet under dagen.

"Nalle" håller i trådarna

– Samarbetet har fungerat riktigt bra och vi har haft en riktigt bra dialog. Jag har konstaterat att det är riktigt roligt att ordna fest och det här är litet av ett nytt kapitel efter två Parfest-arrangemang, säger Björn ”Nalle” Nurmio som håller i trådarna för Birsdansens del.

Bakom artistnamnet Larry Peninsula döljer sig egentligen Lauri Niemimaa, ursprungligen från Uleåborg, som sannolikt är mer känd i USA än hemma i Finland. Hans debutskiva ”Country music only” som släpptes 2018 uppmärksammades också i branschpressen i USA och hans låtar har figurerat i topp på countrymusiklistor.

Förra veckan uppträdde han som förband åt amerikanska countrysångaren Drake Milligan på On the Rocks i Helsingfors. Milligan förutspås bli en av genrens riktigt stora affischnamn inom kort.

Guns Rosor är redan i sig ett begrepp i Svenskfinland. Bandet har spelat tillsammans sedan 2013 och är i själva verket minst lika populärt på finskspråkigt håll i dagens läge.

Bandet består av Herman Hagnäs, Joel Åman, Robin Grankvist, Holger Lund och Herman Nyqvist som alla är i 22–25-årsåldern – men trots det har killarna en scenvana som heter duga i och med att de uppträtt inför publik redan i över tio års tid.

Mikael Heinrichs