Piffen knep medaljer och plaketter

Annika Andersson
Tre leende idrottare
Segrarna i mål. Hanna Lonka, Åsa von Schoultz och Sanna Nymalm knep guld i D45.
Ingela Mattsson
Publicerad:

Över 2100 orienterare samlas i helgen till FM-tävlingar i Rautalampi. På lördagen avgjordes medeldistansen i en våt och kuperad ödemarksterräng. Pargas IF:s orienterare fick den här gången en guldmedalj och fyra plaketter. Damernas och herrarnas huvudklass hade även samlat en rätt stor skala utländska löpare som tränar inför världscupavslutningen i Kuopio om två veckor och VM nästa sommar. De finländska orienterarna bemästrade dock terrängen bäst. Precis som för två veckor sedan knep Venla Harju från Tampereen Pyrintö och Miika Kirmula från Kalevan Rasti guld. Bland annat världscupsledaren och sommarens femfaldige mästerskapsmedaljör Simona Aebersold (tredje) fick se sig slagen i den utmanande terrängen.

Taktiken höll inte

Piffens Amy Nymalm hade problem att hitta andra och tredje kontrollen och föll i tidigt skede ut ur tätstriden i D21. Slutet av banan gick utan större problem och hon steg till en 21:e placering i FM.

– Målsättningen var att få medalj för att få en plats till världscupen. Då min fart inte är som de bästa så började jag med överfart och bommade redan tvåan och trean, säger en halvt besviken Nymalm om sin taktik som inte höll.

Yvonne Gunell knep rätt knappt en A-finalplats i D21. I finalen gjorde hon en jämn prestation och blev 29:e. I äldsta flickklassen D20 fortsatte Emmi Virtala sina jämna och goda prestationer som den här gången räckte till en femte plats.

Elton Palmroos tog FM-plakett

Sanna Nymalm
Två unga personer med paraplyer.
Glada miner i regnet. Elton Palmroos (t.v.) fick sin första FM-plakett och Elliot Palmroos hade också ett bra lopp på gång.

På medeldistansen får även 14-åringar delta i 15-års klassen, vilket Piffens bröder Palmroos tog vara på. Elton gjorde en jämn prestation som räckte till en åttonde plats bland de ett år äldre pojkarna i H15. För detta belönades han med sin första FM-plakett. Elliot - som veckan innan fått två FM-medaljer i friidrott i Turun Urheiluliittos färger - hade en mycket bra prestation på lut men ett större misstag på slutet fällde honom till 33:e

De två sista plaketterna fick Hanna Lonka för sin fjärde plats i D45 och Sören Nymalm för sin sjätte plats i H50. Marika Blomqvist var 12:e i D55.

Orienterarnas FM-helg fortsatte på söndagen med stafett i Rautalampi. Skogen i Norra Karelen var blöt och många stråk var riktig lervälling efter att man sprungit där dagen innan. Den tuffa terrängen sållade verkligen fram de bästa lagen.

Guld för oldgirlsen

I klassen D45 klarade Pargas IF:s oldgirls bra av utmaningarna medan konkurrenterna hade större eller mindre problem att hitta kontrollerna. Detta resulterade i ett klart guld för Sanna Nymalm, Åsa von Schoultz och Hanna Lonka.

I huvudklasserna avgjorde lördagens guldmedaljörer stafetterna på ankaretappen. Venla Harju förde Tampereen Pyrintö till ytterligare ett stafettguld och Miika Kirmula avgjorde herrguldet till Kalevan Rastis fördel. Piffens damer blev med sin elfte plats första lag utan plakett. Startdamen Gunell förlorade lite tid på några mindre misstag och växlade 22:a av närmare 60 lag. Emmi Virtala klarade sig bra bland damerna och lyfte laget till 17:e. Ankaret Amy Nymalm lyckades bättre än dagen innan och lyfte laget till elfte.

Elfte blev även två andra Piffenlag: Sverre Hågensen, Simon Engström och Elias Lindroos i H20 och H50-laget Petter Rönnlöf, Jon Engström och Sören Nymalm.

Bra ifrån sig gjorde även Piffens H16-lag. Laget bestod av två H14-pojkar, Elliot och Elton Palmroos på start- och ankarsträckan och D15-flickan Saga Rantanen på andra sträckan. Lagets slutplacering var 16:e av 37 lag.

Ingela Mattsson
Publicerad: