Regel-Finland
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Finland är de otaliga reglernas land. Av världens alla medborgare är vi finländare antagligen de som följer sitt lands regler mest noggrant. Vi blir ofta förbannade då vi får höra om nya regler som ska träda i kraft – vi förbannar dem och konstaterar att vi ”absolut inte tänker godkänna det här, vilken galen regel!” Men vad händer sedan, då regeln införs? Då börjar vi snällt lyda den.
I andra länder kliver människor upp på barrikaderna, går ut på gatorna och protesterar kraftigt. Det passar inte finländarna, och skulle det å andra sidan ens kunna passa? Jag vet inte.
Läget har dock förändrats de senaste åren, och även vi finländare har i viss mån börjat protestera mera och organisera en del demonstrationer. Är det bra eller dåligt? Det kan man ha många olika åsikter om.
Under coronatiden har vi snällt lytt regeringens begränsningar och rekommendationer, och följt dem så som de följas ska. Gott så. Men vad hände riktigt i början av juni, då reglerna luckrades upp? Alla rusade som galningar till uteserveringarna och andra ställen, och plötsligt glömde vi allt om säkerhetsavstånd med mera. Jippii, allt är bra igen och viruset har besegrats!
Människorna har rört sig överallt utan hänsyn på sistone, åtminstone enligt bland annat bilder från åstranden i Åbo centrum under veckoslutet. Först förstärktes hysterin – nu är allt tvärtom.
Finska företag och bland annat företag inom evenemangsbranschen har upplevt svåra tider. Regeringen har totalt glömt bort dem som ordnar evenemang. Största delen av de här personerna förlorade sina jobb direkt, och något stöd till dem har inte utlovats. Uppfinningsrikedom har behövts, och en del har lyckats hitta nya verksamhetsmodeller. Men det löser inte alla problem, och situationen är fortsatt svår.
Coronakrisen har även slagit hårt mot de små bryggerierna i Finland, som ligger nära mitt hjärta. 110 riksdagsledamöter skrev under ett förslag om att tillåta distansförsäljning hos bryggerierna, och en lösning på problemen utlovades i slutet av maj. Men hur gick det med den saken?
Regeringen har inte ännu gett Social- och hälsovårdsministeriet i uppgift att utreda saken. Situationen är märklig, eftersom utländska bryggerier i lugn och ro får sälja produkter på distans till Finland, medan våra egna bryggerier inte får det. Obegripligt, rent ut sagt.
Att vissa organisationer påstår att distansförsäljning skulle försvåra finländarnas alkoholproblem är ganska intressant, eftersom de som har svåra problem med alkoholen knappast njuter av dyr specialöl. Billiga storpack fungerar fint för dem.
En god fortsättning efter midsommarfirandet önskas alla – med säkerhetsavstånd.