Saknat en inkörsport till klassisk musik? – festival för barockmusik lockar i år med konserter både i Pargas och S:t Karins

Lea Antola
Fem personer på en gård med träd vars löv gulnat.
Pirkanmaan Barokki medverkar i konserterna på lördag och söndag. Inför lördagens konsert kan festivalbesökarna dricka en kopp kaffe med artisterna i FBK-huset i Pargas klockan 18.15. Meet the Artist-stunden ingår i biljettpriset.
Monica Forssell
Publicerad:

Inte alls svårt! Tvärtom, många av melodierna är sådana som nästan vem som helst kan känna igen. Det säger Lena Långbacka om barockmusik.

– Många tror felaktigt att barockmusik är svårt och högtravande, men till exempel Eurovisionens melodi härstammar från barocken, säger Långbacka.

Barockmusik i dagarna frya

I slutet av september, närmare bestämt den 26 – 29 september ordnas den årliga festivalen ”I Barockens labyrinter” i Pargas. Festivalen ordnades första gången år 2006 och har alltså snart tjugo år på nacken.

– En högklassig konsertserie med tidig musik, sammanfattar Långbacka festivalen.

Långbacka är ordförande för Pargas barocksällskap och Mats Lillhannus är festivalens konstnärliga ledare.

Känner man sig tvekande tycker jag barockmusik kanske är den bästa inkörsporten.

—Mats Lillhannus

– Årets program ramar in hela barocktiden från tidigaste experimenten i början av 1600-talet fram till sena barocken, säger en glad Lillhannus som också han lyfter fram glädjen och det igenkänningsbara i barockmusiken.

– Ser man på klassisk musik i stort så är barockmusiken den som är lättast att ta till sig. Så mycket av barockmusiken bygger på den tidens dansmusik. Det är glada och dansanta melodier, klara former och spännande instrument.

Vågar man gå på en konsert om man inte är van vid att lyssna på klassisk musik?

– Känner man sig tvekande tycker jag barockmusik kanske är den bästa inkörsporten till att klassisk musik, säger Lillhannus.

Utvidgar till S:t Karins

Festivalen brukar enligt arrangörerna locka hundratals besökare och i år ordnas det för första gången också en konsert i S:t Karins. Den här konserten går av stapeln i Kaarina-talo på fredagen den 27 september.

– Kanske vi lyckas locka en lite ny publik med en konsert i S:t Karins och för intresserade Åbobor är det kortare väg till S:t Karins än till Pargas, säger Långbacka.

Barocken

  • Är en stilriktning inom bland annat konst och musik som dominerade i Europa från slutet av 1500-talet och in på 1700-talet.
  • Barockmusik är en beteckning på musik från den tidsepok inom musikvetenskapen som sträcker sig från början av 1600-talet fram till ca 1750.
  • Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Arcangelo Corelli och Alessandro Scarletti är några exempel på barockmusiker.

I Pargas ordnas det tre konserter. Öppningskonserten ges i Agricola-kapellet på torsdagen den 26 september. Samtidigt presenteras också en färsk historik.

Historiken med namnet Vanhan musiikin liike Suomessa är sammanställd av Auli Särkiö-Pitkänen och har getts ut av Sibelius Akademin. Historiken presenteras av Aura Visala som också uppträder med Cembalospel och sång under festivalen.

På lördagen uppträder Pirkanmaan barokkki i FBK-huset i Pargas. Före själva konserten har festivalbesökare möjlighet att träffa artisterna och dricka en kopp kaffe, som Pargas barockförening bjuder på.

Utöver det egentliga festivalprogrammet ges också en skolkonsert i Nagu kyrka.

– I kyrkan finns en rätt ny cembalo som kommer att användas, avslöjar Långbacka om konserten.

Biljetter säljs via Netticket och vid dörren. Gratis inträde för festivalbesökare under 18 år.

Monica Forssell
Publicerad: