Sarlinska skolan uppmanar alla att göra barn och unga glada i vår
”Operation glada barn och unga” kallar elevvårdsteamet vid Sarlinska skolan sin nya kampanj, som man önskar att alla vuxna i Pargas deltar i.
– Målet för resten av vårterminen är att få en ung människa att le varje dag, säger Lotta Dammert, tf rektor vid Sarlinska skolan.
Det talas mycket om hur ungdomar mår i dag. Klyftan ökar mellan dem som klarar distansundervisningen bra och dem som inte gör det. Eleverna i årskurserna 7–9 har jobbat på distans sedan den 8 mars, medan eleverna på andra stadiet har varit på distans en stor del av vårterminen.
– Vi i skolan kan inte göra under mellan klockan 9 och 15 utan tilläggsresurser. Därför vill vi vända på det och i stället starta en positiv kampanj, som alla vuxna kan delta i.
Alla kan bidra till en mer glädjefylld vardag
Dammert säger att många unga behöver professionellt samtalsstöd och hjälp av experter, men att alla vuxna kan ta sitt ansvar och bidra till en mera glädjefylld vardag för barn och unga i Pargas.
Det behöver inte vara stora saker som får en ung människa att känna sig sedd och på lite bättre humör.
– Säg hej när du som vuxen går förbi en grupp ungdomar. Säg något vänligt till ett barn i butiken, fråga hur han eller hon mår i dag. Skicka ett glatt meddelande till ett barn eller en ung i din nära bekantskapskrets, föreslår hon.
Och listan blir lång:
– Köp en liten godisstång och ge den till barnet bakom dig i kassakön. Stanna upp vid ungdomarna som hänger någonstans och säg att de är duktiga som orkar kämpa sig igenom den här våren. Le mot alla barn och unga du ser omkring dig. Bidra med allt positivt du kan tänka dig och sprid den glädjen bland barn och unga, sammanfattar Dammert.
Utmanar alla att komma med
Vid Sarlinska skolan hoppas man att alla vuxna runt om i Pargas medverkar i kampanjen – med olika former av positiva inslag i vardagen.
– Vi hoppas att människor utmanar sina kolleger, chefer, kusiner, sitt företag, en arbetsgrupp eller vem som helst att se ungdomarna. Den vars företag eller enhet kan bidra med något konkret får också gärna göra det, till exempel med ett program under en uterast i en skola eller genom att bidra med en frukt eller något annat ätbart en skoldag, säger hon.
Eller uppföra en minipjäs på skolgården eller spela en liten trudelutt eller...
Skolhandledaren Alexander Lindgren säger att Pargas Rotaryklubb till exempel har lovat bjuda eleverna i Sarlinska skolan på glass någon lämplig dag.
I Sarlinska skolan ska det bli extra program ute på skolgården under den så kallade långrasten i vår.
– Bland annat hundbesök och så kallad pälsterapi utlovas. Också Skärgårdsstallet har lovat vara med på ett hörn, säger skolkuratorn Petra Henriksson.
Hoppas att också företag och organisationer vill vara med
Vid Sarlinska skolan hoppas man att både företag och organisationer vill bidra med överraskningar eller något roligt program, och att stadens andra skolor vill vara med i kampanjen.
– Vårt mående smittar av sig på andra. I stället för att fokusera på hur dåligt allting är vill vi att barn och unga ska få möta glada vuxna. Man får må bra också, påminner de.
Kampanjen ”Operation glada barn och ungdomar” finns som ett evenemang på Facebook, som upprätthålls av Sarlinska skolan under kampanjtiden 29.3–25.5.2021. Skolans Instagram kommer också att följa kampanjen.
Den som bidrar med något för att förgylla barns och ungdomars vardag får gärna posta sina insatser på evenemangssidan.
– Det här är dessutom en kampanj som man får tjuvstarta, säger de.
Den som vill bidra med något roligt för ungdomarna i Sarlinska skolan kan kontakta skolhandledarna Jessica Sjöholm och Alexander Lindgren. De nås på 040-488 6074 och 050-462 0013 eller via e-posten glada.sarlinska@gmail.com.
Vad gör dig glad i dag?
Pargas Kungörelser vill bidra till ”Operation glada barn och unga” och uppmanar därför speciellt yngre läsare att skicka in ett foto på något som gör en glad. Fotona publiceras under våren i PK, på webben eller på PK:s Facebook eller Insta. Fotona kan mejlas till pku@aumedia.fi. Skriv fotografens namn och eventuellt en kort bildtext. Om någon syns på bilden, kolla att det är okej för den personen att vara med.
Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi