Skärgårdens Kombi erbjuder studiepoängskurser

Tf rektor Charlotta Wiklén är glad över att Skärgårdens Kombi nu kan erbjuda validerade kurser från och med september. Bild: Malin Johansson.
Publicerad:

Från och med i höst kan man samla studieprestationer på Skärgårdens Kombis validerade kurser.

Det gäller att hålla utkik efter en orangefärgad tärning då man bläddrar i Skärgårdens Kombis kursutbud för hösten – i alla fall om man vill samla studieprestationer. Det berättar tf. rektor Charlotta Wiklén som är glad över att man nu i Pargas kan erbjuda kursdeltagarna kompetensbaserat lärande.

– I höst erbjuder vi fyra studiepoängskurser, men keramikkursen är tyvärr redan full, konstaterar Wiklén då hon öppnar sin dator för att kolla hur många anmälningar som har kommit in tillsvidare.

Det handlar om att synliggöra färdigheter

Kompetensbaserat lärande handlar om att synliggöra färdigheter och är något som har blivit allt vanligare inom den fria utbildningen. Sedan år 2020 har en del läroanstalter inom den fria utbildningen erbjudit denna möjlighet och nu från och med september är detta även möjligt vid Skärgårdens Kombi.

– Vi hoppas att folk vågar ta den här chansen och får sin kurs validerad, säger Wiklén och berättar att hon själv har utnyttjat denna möjlighet på annat håll då hon studerade.

Studiepoängen kan man ha nytta av vid olika utbildningar, då studierna vid Kombi kan räknas tillgodo. Wiklén påpekar att det även kan vara till stor nytta att samla studieprestationer med tanke på olika arbetsansökningar.

Godkänd eller underkänd

Ifall kursdeltagaren önskar få studiepoäng för den validerade kursen, vilket är frivilligt, görs en bedömning med skalan godkänd eller underkänd. För att bli godkänd krävs det att deltagaren har följt den uppgjorda läroplanen, att kursmålen är uppnådda och att närvaroprocenten är tillräckligt hög. Dessutom behöver kursdeltagaren fylla i en samtyckesblankett då registreringen av studiepoängen sker via utbildningsstyrelsens register ”Min Studieinfo”.

– Kursdeltagarna får visa prov på sina kunskaper, i kursen ”Tecken som stöd” ska man till exempel göra en saga med tecken, förklarar Wiklén.

Kursen ”Tecken som stöd” är en intensivkurs som går online från 27 september till 13 oktober och riktar sig till de som behöver kunskaper i tecken som stöd eller till de som via familj, studier eller arbete kommer i kontakt med barn eller vuxna som behöver tecken i kommunikationen. Dessutom finns det två kurser till som är markerade med den orangefärgade tärningen i kursutbudet – ”Välkommen med!” och ” Saaristolaivurikurssi”.

Anmälan på förhand krävs

”Välkommen med!” är en grundkurs i svenska där man övar på att både tala och skriva svenska. Kursen pågår under september till november. ”Under Saaristolaivurikurssi” lär man sig grunderna i navigering och att röra sig tryggt på sjön. Kursen pågår från början av september till slutet av november.

Ifall man önskar registrera studiepoäng för någon av dessa kurser, bör man meddela kursläraren på förhand. Lediga platser finns fortfarande kvar.

Det är kursläraren som gör bedömningen och Wiklén godkänner sedan kursdeltagarens kunnande. Läroplanen planeras av läraren.

– Det är klart att det blir mera jobb för läraren då man ska undervisa och samtidigt göra en bedömning, konstaterar Wiklén och påpekar att det är lärarens egna intresse att lära ut och ge utbildning som varit utgångsläge när man valt att hålla kurser med studiepoängsmöjligheter.

ABC för kursledare

För att underlätta för nya kurslärare inom den fria bildningen ordnar Skärgårdens Kombi i höst en kurs där man lär ut verktyg och kunskaper för de som funderar på att bli lärare eller redan är det. Med kursen vill man inspirera - oavsett ämne- och stöda nya kurslärare. Kursen heter Online ABC för nya kursledare och kör igång 22 oktober.

För mera info: https://kombi.pargas.fi/

Validerade kurser i Skärgårdens Kombi hösten 2024

  • Keramik för nybörjare 2.9-18.11/lärare Aya Lundsten
  • Välkommen med! Ruotsin alkeet 9.9-11.11/lärare Miska Törmänen
  • Saaristolaivurikurssi – opi turvallista veneilyä/lärare Raimo Laaksonen
  • Online intensivkurs i tecken som stöd, nybörjarkurs 27.9-13.10/lärare Hannele Rabb

Malin Johansson