Skröbbel-Gåbbana är framtiden

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Befolkningsprognosen för Pargas är oroväckande, men ändå inte katastrofal. Ju längre bort från Åbo man kommer, desto större blir de framtida utmaningarna. Det funderas kontinuerligt på olika metoder och kampanjer för att locka nya människor och stärka inflyttningen.

Man kan med fog ställa sig frågan om det med olika kampanjer går att övertala människor att flytta från en ort till en annan. Vad är det som avgör var man bosätter sig? Enligt olika undersökningar är kärlek den vanligaste orsaken till att man flyttar. Antingen flyttar man ihop med någon eller så flyttar man isär. Det finns självklart också en lång rad andra orsaker till att man flyttar från en ort till en annan.

Sannolikheten att man flyttar till en ort man inte känner speciellt bra eller kanske aldrig besökt är liten. Någon tidigare kontaktyta till stället där man väljer att bosätta sig behövs i de flesta fall.

En viktig sak är också att man har en positiv bild av kommunen eller byn dit man flyttar. En kommun har svårt att jobba med endast positiva frågor, eftersom man måste sköta många lagstadgade uppgifter som inte alltid upplevs som enbart positiva. Därför måste byarnas roll och synlighet bli större.

Också det faktum att vi sannolikt kommer att ha färre och ännu större kommuner i framtiden, gör att fokus allt mera flyttas på att utveckla och profilera enskilda byar eller logiska helheter bestående av flera byar.

I geografiskt stora kommuner som Pargas måste man framöver mera lyfta fram de olika delarna av staden och deras styrkor. Det kan också vara svårt att marknadsföra Pargas som helhet för att locka inflyttare. I stället borde man marknadsföra de olika byarna och deras styrkor och fördelar.

Det finns många aktiva byar i Pargas. Ett bra exempel är helheten Skräbböle och Pjukala.

Alla byar behöver sina egna varumärken, Skröbbel-Gåbbana har visat styrkan i en lokal gemenskap genom att genomföra konkreta projekt, dokumentera lokal historia och arrangera lokala evenemang.

Trots att man ofta förknippar livskraftiga byar med barnfamiljer kan man säga att pensionärerna är framtiden för många byar. Om man studerar prognoser kommer pensionärernas antal och andel att öka. Äldre människor har mycket att erbjuda lokalsamhället. Större och mindre lokala projekt kan förverkligas med talkokrafter. Pensionärerna är också goda skattebetalare besitter en gedigen kunskap.

Framtiden är städernas, men också byarnas. En aktiv och positiv lokal bygemenskap är definitivt en trumf på handen i spelet om livskraft och nya invånare.

Tom Simola tom.simola@aumedia.fi