Skröbbel-Gåbbana bjuder in till fest – den nyrenoverade kvarnen invigs i augusti

Publicerad:

Renoveringen av den gamla väderkvarnen i Skräbböle är på slutrakan och firas med en öppen invigningsfest den 21 augusti.

På Skräbböle Väderkvarnsbacke är arbetet i full gång då PK dyker upp. Ett femtontal Skröbbel-Gåbbar iklädda arbetskläder och med målarpenslar i händerna ger den gamla väderkvarnen en ny skrud. Med röd målarfärg i hinken ser ”yviman” Rainer Wahtera till att arbetet löper som det ska.

– Väderkvarnen målades senast år 2001 och då var jag också med, säger han.

– En jobbar och resten ser på, säger Carl-Gustav ”Gusse” Bergström och skrattar.

En egen logo

Riktigt så är det nog inte då Skröbbel-Gåbbana är i gång, men just nu är det en list på kvarnen som behöver åtgärdas, så talkogänget får ta en liten paus i arbetet. Väderkvarnen är en hjärtesak för Skröbbel-Gåbbana och fungerar även som deras logo - de har till och med tryckt upp T-skjortor med symbolen.

Väderkvarnen och Skröbbel-Gåbbana har följts åt sedan ”gåbbanas” första möte den 3 mars år 2000. Då behandlade man kvarnens vingar, som låg på marken. Mötet resulterade i att man renoverade väderkvarnen och vingarna spikades på plats igen.

Ifjol vid Skröbbel- Gåbbanas första fredagsträff i månadsskiftet augusti-september aktualiserades igen en renovering av väderkvarnen. Diskussionerna gick heta hur man skulle gå tillväga för att åtgärda en av de vingbommar som brast i slutet av år 2019. Dessutom oroade man sig för att den gamla kvarnen skulle börja luta.

– Vi kontaktade stadens styrelseordförande som gav oss vägledning hur vi skulle framföra en skrivelse till staden, berättar Wahtera.

20 000 euro för renovering

Skrivelsen resulterade i att stadsstyrelsen i november 2023 godkände en renovering av väderkvarnsbyggnaden på en summa på högst 20 000 euro.

Skröbbel-Gåbbana kontaktade kvarnreparatören Peter Karlsson på Åland och lovade betala en del av resan, ifall Karlsson kunde tänka sig att komma till Skräbböle och ta en titt på den gamla kvarnen. Karlsson tackade ja till erbjudandet och i juni besökte han Skräbböle och restaurerade sedan kvarnen som nu har fått nya vingar.

– Nu piffar vi slutligen upp kvarnen med lite målarfärg innan vi ställer i gång med fest, säger Wahtera.

Invigningsfest 21 augusti

Den 21 augusti klockan 15 på onsdagen blir det nämligen invigningsfest på Kvarnbacken. Festen är öppen för allmänheten och Pargas stad bjuder på kaffe med tilltugg. Stadsstyrelsens ordförande Gilla Granberg håller tal och Skröbbel-Gåbbanas egen kör uppträder. På plats är också Peter Karlsson, som gärna berättar om restaureringen.

Malin Johansson