Sofie Eriksson trivs i pingisgymnasium
Pargas stora pingislöfte Sofie Eriksson firar jul och nyårshelgerna hemma efter sin första hösttermin i Riksidrottsgymnasiet i bordtennis i Köping i Sverige. Linjen spelar en viktig roll i Svenska Bordtennisförbundets utveckling av juniorer till elitspelare.
Årligen tas endast 6–8 nya studerande in så det gäller verkligen spelare som satsar seriöst på sin gren och har meriter att falla tillbaka på.
Meriter var inget större problem för Sofie Eriksson. Frånsett alla prisbord hon tidigare har putsat har hon enbart i år tagit sju FM-medaljer, tre guld för 17-åringar och tre silver för 15-åringar, i singel samt dubbel och lag med klubbkamraten Carina Englund, och dessutom silver i damklassens dubbel med Luo Yumo från TIP-70.
– Jag sökte för säkerhets skull också till Mäkelänrinne idrottsgymnasium i Helsingfors och till ett i Stockholm. Men redan i våras hade jag bestämt mig för att satsa på Köping, berättar Sofie.
Jag måste ställa in fyra tävlingar ...
En av fördelarna med Köping är studieboendet. De studerande får förmånligt hyra rum och kök nära skolan. Det går flera svenska landslagstjejer på linjen så det betyder bra träningspartners. Och ofta har man besök av andra utländska spelare så bekantskaps- och träningskretsen utvidgas ytterligare.
Tre gånger i veckan är det två timmars morgonpass före övriga lektioner. Efter det övriga kan man träna pingis ca tre timmar varje dag om man vill. Till förfogande står fyra högklassiga tränare på heltid.
Sofie berättar att många satsar på att ta gymnasiet på 4-5 år för att ha mera tid för pingis. Själv tycker hon det ska gå på tre år.
– Jag trivs jättebra här, tiden räcker till och jag är inte alls stressad. Men man behöver inte besluta sig förrän i vår och det kan ju hända att tiden blir knappare om det blir mera träning och tävlingar.
I slutet av oktober fick Sofie känningar i höfterna som stoppade pingisen. Hon var rätt ofta hemma i Pargas, besökte läkare och fysioterapeuter. Det visade sig att roten till det onda var en uttorkad disk i ryggen men värken kändes i höfterna.
Efter fysiobehandling har hon nu fått klartecken att börja träna försiktigt igen och det är förstås glädjande.
– Jag blev tvungen att ställa in fyra viktiga tävlingar under hösten, bland annat EM-kvalet mot Ungern. Jag hann vara med mot Ukraina i september. De var mycket bättre än vi så vi fick stryk men det var en nyttig erfarenhet. Hade gärna mött Ungern också.
– I Sverige vann jag en stor regionfinal men kunde sen inte vara med i riksfinalen. Sånt harmar, säger Sofie och siktar nu i stället på nästa stora tävling, en internationell juniortävling i grannstaden Örebro under sportlovet.
Som ett första framtida mål nämner hon att bli bäst i Finland.
– Men länge har mitt framtida mål också varit att bli bland de 50 bästa i världen.
Köping är en stad med ca 18 000 invånare, belägen vid sjön Mälarens nordvästra spets, ca 150 km väster om Stockholm, ungefär mitt emellan Västerås och Örebro.
Gösse Storfors