Staden ersätter Gamla kommunalstugans hyresgäster

Tyhjillään lokakuusta. Vanha kunnantupa Paraisilla. Kuva: Anja Kuusisto
Tom sedan oktober. Gamla kommunalstugan har stått tom sedan slutet av oktober. Foto: Anja Kuusisto
Publicerad:

Det var stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster som i måndags behandlade de ersättningskrav som de tidigare hyresgästerna föreningen I samma båt – Samassa veneessä, Åbolands ungdomsförbund samt konstskolan Pictura hade lämnat in.

Anspråken handlar i huvudsak om mögelstädning, hyror, ersättande av förstört material samt hälsovårdskostnader.

Staden fortsätter ersätta mögelstädningskostnader, vilket man alltså redan tidigare gjort, samt ersätter hyresutgifter för de drabbade hyresgästerna. Läkar- och hälsovårdskostnader ersätts för tiden 2017–2018 då mikrober bevisligen påträffats i inneluften, förutsatt att de som söker ersättning kan påvisa att kostnaderna är tydligt relaterade till den tidsperioden.

För konstskolan Picturas del återremitterades ärendet på grund av att ny information presenterats under måndagen. De övriga ersättningskraven godkändes av sektionen.

– Eftersom det rör sig om mikrober är det konstaterat att hälsorisken i samband med de här problemen är av sådan art, att symptom och sjukdom uppstår under exponeringstiden. Linjedragningen är den, att symptomen avtar och försvinner då man inte längre är exponerad för mikroberna, konstaterar stadens tekniska chef Ted Bergman.

Tömdes i oktober

Gamla kommunalstugan tömdes på all verksamhet i oktober i fjol. RTC Vahanen Oy som gjort kartläggningarna i fastigheten konstaterade i sitt utlåtande daterat 3 april 2017 att de rekommenderar att samtliga personer som känner av symptom flyttas bort ur lokalerna under renoveringsarbetena som utfördes under 2017. Rekommendationen hade inte nått hyresgästerna innan renoveringarna påbörjades.

Processbeskrivning har godkänts

Åbolands ungdomsförbund har också begärt en utredning av vilka åtgärder staden tänker vidta i framtiden för att undvika liknande problem.

En processbeskrivning för inneluftskvalitetshantering godkändes i stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster den 18 december i fjol, vilket också hänvisas till i beslutet.

Samtliga tre aktörer har sedan dess hittat nya lokaler: I samma båt – Samassa veneessä finns numera på Strandvägen 18, Åbolands ungdomsförbund på Duvstigen 2 i samma fastighet som Sportsgym verkar och konstskolan Pictura har tillfälliga utrymmen på Fredrikaplan 4 bredvid Fredrikastugan.

Lekparker läggs ner

I övriga ärenden beslöt sektionen också om att lägga ner sammanlagt åtta av de tio lekparker som var på förslag. De drabbade parkerna är Kronoparken, Midsommarparken, Sockerparken, Flemingparken, Åskparken, Vepoparken, Rödjans lekpark och Prästgårdsåkern. Besluten baserar sig på inventarier av utrustningen samt den enkät som genomfördes i början av året. Enligt enkäten är parken vid Familjehuset Ankaret den överlägset mest använda parken.

Torgparken i Nagu hålls kvar trots att den fanns med i beslutsförslaget, för Munkparkens del beslöt man att höra sig för om Munkvikföreningen eventuellt kunde tänkas vara intresserade av att upprätthålla den.

– Det handlar både om säkerhet och om att få budgeten att gå ihop. Vi ser hellre att man satsar på kvalitet där vi har möjlighet i och med att utbudet av lekparker är väldigt brett, säger Bergman.

De 40 000 euro som under budgetbehandlingen flyttades från skötsel av grönområden till underhåll av lekparker betyder samtidigt att antalet säsongsanställda vid grönenheten blir mycket färre än tidigare år.

Pargas anställer VVS-byggherre

Staden inrättar också en tjänst som VVS-byggherre, något som man i budgeten för 2019 reserverat ett halvt årsverke för. Som motivering nämns bland annat att undersökningarna av inomhusluften har mångdubblats de senaste tre åren.

– Målsättningen är att anställa en person senast från och med början av juni, men det handlar om att hitta rätt person för jobbet. Den nya VVS-byggherren kommer att fungera som ett stöd för stadens byggherre som anställdes i maj i fjol. Som jag sagt tidigare kan man inte köpa ansvar, utan det behövs alltid någon inom den egna organisationen som kan hålla i och övervaka projekten, säger tekniska chefen Ted Bergman.

Staden söker VVS-byggherre för viss tid (1.6.2019–1.6.2021) med möjlighet till fortsättning. Till VVS-byggherrens uppgifter hör VVS- och byggnadsuppdrag samt övervakning, renoverings- och underhållsrelaterade arbetsuppgifter med fokus på VVS. Behörighetskraven är VVS- eller byggnadsingenjörsutbildning (YH eller diplomingenjör), goda färdigheter i svenska och finska i både tal och skrift samt erfarenhet inom branschen.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi