Steget ut i det digitala nästa för Pohjola-Norden i Pargas
Precis som hos många andra föreningar har man inom Pohjola-Norden i Pargas insett att snittåldern på föreningens medlemmar börjar bli rätt hög. Det är något föreningens ordförande Anita Sjöholm inte hymlar om.
– Faktum är att vi behöver få med yngre i vår verksamhet, och ett sätt för oss att göra det är att också ta steget ut i det digitala, säger hon.
Från årsskiftet kommer man inom Pohjola-Norden i Pargas att gå in för en aktivare medlemsrekrytering.
– En förhoppning är att vi kunde få in mera av det nordiska också i skolorna i Pargas, inte minst på den finskspråkiga sidan. Finland har mycket gemensamt med sina nordiska grannar, till och med mera än man vid första åtanke skulle tro, säger Sjöholm.
Litteraturen hör till
Nordisk litteraturvecka (som för övrigt bytte namn från Nordisk biblioteksvecka just i år) och ”Kura skymning” är ett koncept som Pohjola-Norden aktivt varit med och marknadsfört. Då är det uttryckligen högläsningen som firas och uppmärksammas – från och med i år också under rubriken ”kura gryning” som riktar sig till en yngre publik.
Ett sätt att närma sig nya medlemmar kunde vara via matkulturen. God och hälsosam, traditionell mat ligger i tiden – och den nordiska matskatten bara väntar på att bli mer välkänd.
Pohjola-Norden i Pargas
- Grundades 1948.
- Ordnar bland annat resor till olika nordiska länder.
- Nordiskt gästabud som ordnas på Nordens dag den 23 mars är ett populärt evenemang.
- Har för tillfället ett nittiotal medlemmar, varav endast en bråkdel är aktiva.
- Västanfjärdsbon Michael Oksanen är generalsekreterare för moderorganisationen Pohjola-Norden.
Naturlig koppling
Tidigare ordförande och nuvarande styrelsemedlemmen Sune Backlund blickar tillbaka på sina närmare fyrtio år inom föreningen och konstaterar att det var läraren Rolle Karlsson som en gång i tiden fick honom intresserad för det nordiska. Båda två hade erfarenhet av Danmark från tidigare och fascinerades av det gemensamma.
Då Backlund i tiderna kom in i föreningen blev han vips också ordförande – dessvärre för en förening som rätt långt saknade verksamhet och medlemmar.
– Då inledde vi tillsammans en enorm kampanj, där vi gick igenom telefonkatalogen och via den försökte värva medlemmar för att helt enkelt rädda föreningen kvar vid liv. Vi fick ihop ett tjugotal namn, varav ungefär hälften nappade på våra närmanden och vi kom igång igen, säger Backlund.
Oljan intresserade inte
Backlund kände sitt Norden via jobbet på Åbo Akademi, där han i egenskap av lektor i fysikalisk kemi bland annat handledde doktorander som studerade och forskade i Bergen i Norge.
– Det var oljeboom på gång då och Norge var populärt. Många av doktoranderna försvann sedan vidare ut i världen och blev professorer i USA, Tyskland och Norge. Det blev ju litet av en hjärnflykt, så kanske jag i själva verket gjorde norden en björntjänst, skrattar Backlund.
Ett tidigt försök på utbyte med norrmän i Pargas gick däremot inte så vidare bra. Föreningen hade bjudit in en grupp norska forskare – och annonserade ut möjligheten att äta middag med en norsk oljeshejk. Endast två Pargasbor dök upp den gången.
– Man var helt tydligt inte intresserad av olja i Pargas på 1980-talet, skrattar han.
Gästabudet välbesökt
Nordiskt gästabud som arrangeras årligen den 23 mars då man uppmärksammar Nordens dag är ett evenemang där Pargasföreningen ofta har varit rätt välrepresenterad.
– Nordiskt gästabud ordnas på distriktsnivå och i Egentliga Finland är vi 12 föreningar som deltar. Senast var över tjugo deltagare av sammanlagt 120 från Pargas, berättar Kari Penttinen.
Pohjola-Norden i Pargas har de senaste åren samarbetat tätt med andra föreningar till exempel kring researrangemang och man har haft gott om deltagare på resorna.
Pargasföreningens jubileumsfest ordnas på Storgårds pensionat (industrimuseet) onsdagen den 28 november. Anmälningstiden till jubileumsfesten har redan gått ut.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi